Judici polític a Trump

Ombres de sospita sobre la Casa Blanca

L''impeachment' podria augmentar la popularitat de Trump i acostar-lo més a un segon mandat

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp50056207 trump190925224637

zentauroepp50056207 trump190925224637 / SAUL LOEB

Alguna cosa fa olor de podrit a Dinamarca, o millor, a Washington. La política nord-americana cada vegada s’assembla més a ‘House of Cards’ i s’allunya de l’Ala Oest. L’‘era Trump’ ha convulsat no només el pla de la política internacional amb les seves ruptures sistemàtiques del multilateralisme i la impredictibilitat dels seus actes, sinó que també la política domèstica s’ha vist afectada de manera recurrent des del començament del mandat del multimilionari novaiorquès el 2016. La incertesa s’ha instal·lat a la Casa Blanca amb un anar i venir constant d’alts càrrecs, destitucions i acusacions diverses que no generen cap tipus de sensació d’estabilitat.

En aquesta ocasió el terratrèmol ha vingut provocat per la filtració de la transcripció d’una conversa telefònica entre el president Trump i el seu homòleg ucraïnès, Zelenski, en la qual, suposadament, el primer oferia un paquet d’ajuda militar al segon per una suma de 400 milions de dòlars i, a canvi, el segon ajudaria a buscar informació necessària per desacreditar un potencial candidat demòcrata, Joe Biden, de cara a les presidencials del 2020.

Aquest és el context i el detonador d’una cosa que buscaven els demòcrates des de fa mesos. L’excusa perfecta per intentar fer un ‘impeachment’ contra Trump. Nancy Pelosi, portaveu de la Cambra de Representants i tercera autoritat de país, s’havia estat resistint, recolzant-se en la divisió interna del partit sobre la conveniència o no d’adoptar una decisió d’aquest calat.

L’‘impeachment’ és un procediment d’obertura d’investigació contra qualsevol càrrec federal. De fet, actualment, 17 persones estan sent investigades a la Cambra de Representants utilitzant aquesta figura, entre altres diversos jutges federals i un senador; les acusacions acostumen a ser per traïció al càrrec i a la pàtria, suborn, perjuri, etcètera. No obstant, només s’ha fet el procediment contra un president en dues ocasions al llarg de la història nord-americana. La primera, en el segle XIX, contra el president Johnson; la segona, en els anys 90 del segle XX, contra el president Clinton. En els dos casos va decaure per mor del bloqueig al Senat gràcies a les seves majories demòcrates.

Notícies relacionades

Actualment, el partit republicà controla la Cambra altai una de les atribucions constitucionals del líder de la majoria és la de marcar els terminis en cas de procediment d’‘impeachment’. Durant aquest període, que bé podria allargar-se fins ben entrat l’any electoral, Trump tindria temps, no només d’acusar els demòcrates de no vetllar pel benestar del seu país iniciant una caça de bruixes, sinó que també disposaria del marge necessari per reforçar les sospites de corrupció fetes sobre el fill de Biden, Hunter Biden, els seus negocis en empreses gasístiques ucraïneses i les anades i vingudes de fiscals anticorrupció ucraïnesos. Tot això només pot augmentar la popularitat de Trump i acostar-lo més a un segon mandat. Si finalment s’inicia el procediment, no hi ha cap garantia d’èxit per als demòcrates, tret de dimissió de Trump, una cosa poc probable en una personalitat plena de megalomania. Sens dubte, no crec que ningú pensés que veuríem una de les democràcies més consolidades del planeta en aquest tràngol.

*Professora de Ciència Política a la UCM i investigadora sènior a l’Institut Complutense d’Estudis Internacionals (ICEI).