Al contraatac

Propostes penoses

Tots, fins i tot Bildu, poden fer campanya on els doni la gana, mentre no vulnerin cap llei. No hi ha d'haver dubtes sobre això, perquè ens remunta a temps més foscos.

2
Es llegeix en minuts
fcasals47759408 graf1240  errenteria  14 04 2019   el candidato de ciudadano190414154237

fcasals47759408 graf1240 errenteria 14 04 2019 el candidato de ciudadano190414154237 / EFE

Bildu, aquest partit que inclou a les seves files els que al seu dia van justificar ETA, s’ha vist obligat a retirar una proposta que era realment vergonyosa. La coalició va demanar fa uns dies al Parlament basc que es pronunciés en contra de la presència en aquest territori del PP, Ciutadans i VOX durant la campanya. Al·legaven que, ja que tenen poc recolzament electoral allà, no acudissin a «tensar la convivència, causant incidents o moments violents».

Toca’t els nassos. ¿Un que fa un míting causa moments violents? ¿De debò estem encara en aquest punt? ¿Des de quan s’ha tornat Bildu tan susceptible a la crispació social? A un li pot semblar més o menys adequat que un dirigent polític protagonitzi un acte de campanya en un poble o en un altre, però el que genera tensió és arrogar-se la capacitat de decidir quins partits, legals com ells, poden entrar al País Basc i quins no. L’esquerra abertzale ha retirat finalment la iniciativa presumint que «és capaç de rectificar i reconèixer els seus errors».

Notícies relacionades

Fins aquí, bé. Però afegeixen que l’únic que pretenien era criticar «la provocació per buscar rèdits electorals». ¿Demanar el vot és una provocació? ¿Des de quan a Bildu no li agrada provocació? ¿Des que Otegi va equiparar a TVE víctimes i botxins? ¿Des del dia que van trencar la Constitució a la tribuna del Congrés? ¿És qüestionable que els que pensen diferent facin campanya i, en canvi, és una alegria veure’ls a ells, encara en el dia d’avui, en actes de recolzament a terroristes amb condemnes fermes? Que verds que estan. Potser és que només els agrada la provocació si la practiquen ells. Res nou sota el sol polític del nostre país. En tot cas, benvinguda sigui la rectificació.

Inexplicable i incomprensible m’ha semblat també que els socialistes navarresos no hagin volgut votar en el Parlament foral en contra de la temptativa de veto a Casado, Rivera i Abascal. Ells argumenten que és un tema d’una altra institució i que el text de condemna, presentat per Navarra Suma, persegueix «la confrontació permanent en la societat». Bé. La proposta de Bildu feia referència al que ells anomenem Euskal Herria, que inclou una mica més que Biscaia, Àlaba i Guipúscoa, com tots saben. En qualsevol cas, aquest no és un assumpte de territoris; és un assumpte de salut democràtica. La idea és que tots, fins i tot Bildu, puguin fer campanya on els doni la gana, mentre no vulnerin cap llei. No hi ha d’haver dubtes sobre això, perquè ens remunta a temps més foscos. I no. S’ha de tenir estómac, o gana de poder, per titubejar davant d’una proposta com la que va fer Bildu. Ahir afectava tres partits, demà poden anar contra tres més.