20 d’oct 2020

Anar al contingut

El tauler català

La Diada en la Diagonal de Barcelona.

RICARD CUGAT

Amnistia

Roger Palà

L'amnistia es pot convertir en els pròxims anys en l'eix d'una nova majoria social i política a Catalunya

El reclam de l’amnistia pels presos polítics va ser una de les lluites que més unanimitat va generar entre tots els sectors de l’antifranquisme durant la Transició espanyola. A Catalunya, un ampli ventall de formacions polítiques i sindicals, de l’extrema esquerra al centre liberal, es van agrupar sota el lema “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia” en una sèrie de manifestacions històriques convocades per l’Assemblea de Catalunya. Rere aquell lema hi havia també la demanda del dret a l’autodeterminació i de major justícia social, inclosos també en el programa de l’Assemblea (la independència, aquells anys, només era defensada per petits partits d’esquerra revolucionària).

Quaranta anys després, el clam de l’amnistia encara ressona en la memòria popular de moltes famílies, i pot ser la reivindicació que esdevingui el corrent polític central de la societat catalana davant la sentència de l’1 d’Octubre. Un clam que no hauria de ser patrimoni només dels independentistes, sinó que pot interpel·lar també a sectors no independentistes de partits com els Comuns, el PSC o fins i tot de Ciutadans. Són diverses les enquestes, com  aquesta del Gesop per a EL PERIÓDICO, en què prop del 80% dels catalans es mostren contraris a la presó dels líders independentistes. Gran part d’aquests ciutadans compartiran la demanda de l’amnistia.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Paradoxalment, entre els partits independentistes l’amnistia no és encara un tema central. Només des d’ERC veus com la de Joan Tardà han demanat posar-la al centre del debat. I des del món dels Comuns, Xavier Domènech, avui allunyat de la direcció del partit però referent intel·lectual d’aquest espai, també s’hi ha mostrat a favor.

Tot indica que la sentència de l’1 d’Octubre serà dura. Les condemnes de presó seran contundents. L’amnistia podria convertir-se durant els pròxims anys en el pal de paller d’una nova majoria social i política capaç d’esberlar la política de blocs a Catalunya. Una majoria que, si esdevé incontestable, pot tenir a les seves mans la governabilitat d’Espanya.