IDEES

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48264574 topshot    fromr  us film director quentin tarantino  us act190521210317

zentauroepp48264574 topshot fromr us film director quentin tarantino us act190521210317 / VALERY HACHE

Quentin, el gran mestre, mostra com pocs la primacia del guió, dels plànols, sobre l’acabat d’una pel·lícula que és la direcció. És un director de talents excepcionals, però si els pot lluir amb tanta fluïdesa i sense aturador és perquè encara és més bon guionista. Un dels més bons que hi ha hagut mai.

Entre les seves múltiples capacitats d’escriptor de guions es poden destacar, després d’una revisió estiuenca de la seva filmografia, la profunditat i la diversitat de molts dels seus personatges de còmic, l’ús innovador del suspens, la lògica detectivesca, si voleu maquiavèl·lica, i el barroquisme no gaire simplificat dels diàlegs.

Tarantino es pot permetre ser el que és com a director perquè compta amb un geni del guió que també es diu Tarantino

Notícies relacionades

Els personatges emblemàtics semblen caricatures elementals, però solen ser molt més que això. Bill és un masclista pur que es redimeix per amor, a l'inrevés de Faust, quan es deixa matar. A ‘Pulp fiction’, reconverteix un gènere inconnex en una història d’una peça sota una presentació caòtica. ‘The hatefut eight’ es un referent cabdal de l’anticipació ben administrada, cosa que li permet, entre altres delicioses llicències, inserir-hi la història del general sudista assassinat en fingida defensa pròpia. El caça-recompenses que la protagonitza, a més de ser el salvatge més determinat i prudent (i de passada justicier a la seva manera), és un dels millors detectius inductius de la ficció. En relació als diàlegs, si no són l’enveja dels millors novel·listes és que no s’han plantejat no ja exel.lir, encara que no tant com ell, sinó treure un aprovadet just en un apartat dels més dificultosos.

Un film és un matalàs sobre un somier, un edifici que se sosté per l’estructura. Si el guió no dona per més, el màxim que pot fer un bon director és dissimular-ne els forats. Tarantino es pot permetre ser del tot Tarantino com a director perquè compta amb un geni del guió que també es diu Tarantino. Sense ell, el gust per la sang de les massacres interminables o la diversitat dels punts de vista de la càmera que són marca de la casa no tindrien sentit.