Festival amb polèmica

El poder lila contra SFDK

En l'àmbit cultural, una part del moviment feminista ha adquirit el poder d'estigmatitzar mitjançant l'etiqueta

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp28999593 sabado   tr3sc sfdk190901225704

zentauroepp28999593 sabado tr3sc sfdk190901225704

El que va passar als rapers SFDK al festival BioRitme no és el que sembla. El festival volia que tots els músics passessin per una xerrada de perspectiva de gènere i havia habilitat un “punt lila” on les assistents als concerts podien recórrer en cas d’agressió. El festival entén per agressió el lax i variable concepte a la moda: no només l’atac sexual físic o l’assetjament, sinó sentir un vers masclista en un concert.

El final de la història és conegut. El grup es va negar a escoltar la xerrada de formació. Han explicat que al seu contracte no entrava un curset obligatori i que a més van arribar amb poc temps al festival. Suposadament una dona es va acostar al “punt lila” durant el concert perquè una lletra havia ferit la seva sensibilitat. El festival va emetre un missatge per megafonia referint l’agressió masclista i va intentar convèncer SFDK de demanar disculpes. SFDK es va tornar a negar.

Notícies relacionades

Bé. El detall més important d’aquesta història ha passat desapercebut: vam saber tot això quan el festival va emetre el seu comunicat. Deien que no tornarien a contractar SFDK, però volien que sabéssim que SFDK “es va negar” a una formació de gènere i que les seves lletres “van agredir” una dona. Per rescindir futures col·laboracions podien haver escrit en privat a la banda, però ho van fer públic per tacar la reputació d’SFDK. Van aplicar l’etiqueta que ha aconseguit que l’ajuntament de Bilbao censuri un concert de C. Tangana, cosa que també es va intentar a Sineu amb el grup Ses Bubotes.

Així que expliquem bé la història. SFDK va ser objecte d’una campanya de difamació destinada a marcar-los amb una etiqueta que els podria acompanyar en el futur i dissuadir gestors culturals que no estan convençuts de contractar-los. Les dones continuen tenint menys poder que els homes en molts àmbits de la societat, també en la cultura. Però en aquest àmbit, una part del moviment feminista ha adquirit el poder d’estigmatitzar mitjançant l’etiqueta. És una cosa que no s’hauria de passar per alt en futures polèmiques.

Temes:

C Tangana