El brot de listeriosi

Un govern entatxonat d'irresponsabilitat

La Junta està incorrent en una cosa que empitjora la gestió de la mateixa malaltia: la mentida

2
Es llegeix en minuts
undefined49626479 grafand004  sevilla  30 08 2019   el consejero de salud y fa190830151926

undefined49626479 grafand004 sevilla 30 08 2019 el consejero de salud y fa190830151926 / Jose Manuel Vidal

El conseller de Salut del Govern de la Junta d’Andalusia ha comparegut de manera extraordinària per explicar-se sobre el brot de listeriosi que compta fins aquest divendres amb tres morts i tres avortaments. De moment, l’actuació governamental està aconseguint que ens familiaritzem amb el terme, ‘listeriosi’, que el més avesat confondria ahir amb una esbandida bucal.

Jesús Aguirre, el conseller més trempat i més àgil del Govern andalús, ha aclarit poca cosa i tranquil·litzat menys. Té raó en què el primer és delimitar el brot, acabar amb ell i curar els malalts. Després vindran les crítiques, però falla quan immediatament l’emprèn contra l’Ajuntament de Sevilla. Que hi ha responsabilitats en el consistori sevillà sembla demostrable, a l’empresa, per descomptat, i en el govern, sens dubte, més quan està incorrent en una cosa que, per si mateix, empitjora la gestió de la mateixa malaltia: la mentida.

Responsable de la seguretat alimentària

Hi haurà responsabilitats a repartir, però la més greu és la del govern responsable en darrer terme de la seguretat alimentària dels andalusos, si no en quins altres termes es fonamenta la competència dipositada sobre seguretat alimentària, transferida, en mans del govern autònom. Afirmava Aguirre que cal esperar que això es controli, però, senyor Aguirre, digui’ns fins quan. D’això es tracta, de la confiança defraudada en les institucions i de la seva responsabilitat subsegüent.

Però Aguirre sempre ha arribat tard, hi ha hagut caos i descontrol, invents, no s’ha informat la ciutadania, posant-la en un risc encara major, traient importància, mentint, de vegades, tot amb un objectiu igualment denunciable: acabar amb l’al·luvió sobre les urgències hospitalàries.

I una cosa no menys greu, amb la ineficàcia i falta de determinació, l’actuació matussera de Salut ha deixat tocat, potser irremeiablement, el sector carni andalús, en la seva totalitat sota sospita, irresponsabilitat i temeritat de conseqüències, no ja contra la salut, sinó també contra l’economia d’Andalusia.

La comunicació interna també ha fallat, com va reconèixer el president Moreno Bonilla, tant com perquè es permetés estar de vacances, lluny del seu despatx, mentre es produïen víctimes mortals i no s’estava en condicions de donar per acabat el brot. No és acceptable la disculpa que els bacteris són molt nombrosos, això serà objecte de la ciència. I, si els protocols han fallat, no és excusa dir que són heretats; si eren dolents, el seu govern podria haver mirat cap endavant i no cap enrere, com fa des de desembre. Temps han tingut.

Notícies relacionades

Les responsabilitats polítiques arribaran o, almenys, s’exigiran. Les penals estan en mans de les fiscalies, unides a la gallarda actuació de Facua, el portaveu de la qual, Rubén Sánchez, ha sigut declarat en alerta des de la premsa oficial, considerat més perillós que la mateixa listeria.

Moreno Bonilla no vol o no sap com aturar la seva crisi que és la de tots, però ens queda clar que el seu govern està entatxonat d’irresponsabilitat.