02 juny 2020

Anar al contingut

Editorial

La mala gestió de la listeriosi

L'actuació de la Junta d'Andalusia ha sigut lenta, i les seves explicacions públiques, autocomplaents

firma editorial català

El Periódico

La mala gestió de la listeriosi

Jose Manuel Vidal

Quan es va conèixer l’existència del brot de listeriosi iniciat a Sevilla se li reclamaven a la Junta d’Andalusia explicacions clares i més diligència en els processos d’inspecció i control. A hores d’ara, amb tres víctimes mortals i cinc avortaments provocats per la infecció, i amb més de 200 afectats, es pot afirmar que la resposta de l’Administració no només ha sigut lenta i matussera, sinó que ha travessat la frontera de l’autocomplaença i l’absurd. Després d’haver estat uns dies sense comparèixer, Juanma Moreno, el president de la Junta, ha declarat: “Probablement estem escrivint un nou relat en el combat de la listèria a Espanya i al món”, amb una gestió de la crisi que ha qualificat de “pionera i innovadora”. Al seu torn, el conseller del PP Jesús Aguirre ha tingut la desafortunada idea de proposar a uns dels pares que han perdut el seu fill que es fessin una foto amb ell el dia que naixés un altre nadó fruit d’un nou embaràs. Elevades dosis de paternalisme i condescendència i ni un indici d’autocrítica: aquesta ha sigut l’actitud del Govern andalús, que, a més, ha aprofitat l’ocasió per carregar contra l’Ajuntament de Sevilla, governat pel PSOE, i contra els responsables sanitaris de l’anterior govern socialista, de qui ha dit que han heretat “uns protocols epidemiològics molt millorables”.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El cert és que l’alerta sobre la carn entatxonada de l’empresa Magrudis es va llançar el 15 d’agost quan ja es tenia informació, dies abans, de la seva perillositat. Posteriorment, a terminis, s’ha estès la prohibició de comercialitzar altres productes sense que es produïssin en cap moment accions de prevenció sobre tota la producció de la fàbrica on es va situar el focus de la infecció.

Els experts en epidemiologia defensen que la normativa de control dels aliments a Espanya és correcta i que se segueixen els paràmetres europeus. No obstant, el Consell General de Veterinaris reclama controls higiènics i tecnològics més freqüents i una homogeneïtzació de la regulació a escala estatal, tot i que aquest argument tingui alguna cosa d’oportunisme recentralizardor. Coincideixen que en aquest cas s’ha violat el principi de precaució, que exigeix una paralització total i immediata davant la més mínima alerta sanitària de tots els productes sospitosos. La responsabilitat de l’empresa és evident, però també ho és la d’uns polítics que han protagonitzat una actuació vacil·lant i transigent amb els infractors.