Editorial

L'amenaça de la guerra comercial

El temor d'una recessió mundial pren forma davant la difícil resolució del conflicte entre els Estats Units i la Xina

2
Es llegeix en minuts
PIL01  Qingdao  China   18 10 2018 -  FILE  - Containers are being transported by cranes at a fully automatic container berth of Port of Qingdao in Qingdao city  eastern China s Shandong province  18 October 2018  reissued 12 May 2019   After the fruitless negotiation round in the trade dispute with China  US President Donald Trump urged China to agree to a trade agreement as soon as possible  otherwise terms would be  far worse after 2020   Previously  he had ordered to prepare a tariff increase on hitherto all exempted Chinese imports   Estados Unidos  EFE EPA ROMAN PILIPEY

PIL01 Qingdao China 18 10 2018 - FILE - Containers are being transported by cranes at a fully automatic container berth of Port of Qingdao in Qingdao city eastern China s Shandong province 18 October 2018 reissued 12 May 2019 After the fruitless negotiation round in the trade dispute with China US President Donald Trump urged China to agree to a trade agreement as soon as possible otherwise terms would be far worse after 2020 Previously he had ordered to prepare a tariff increase on hitherto all exempted Chinese imports Estados Unidos EFE EPA ROMAN PILIPEY / ROMAN PILIPEY (EFE)

Els Estats Units entaulen una batalla amb la Xina mentre la resta del món aguanta l’alè. El temor d’una recessió mundial pren forma a mesura que els indicadors econòmics recullen les primeres reaccions a la guerra comercial entre les dues superpotències. La mala dada del PIB alemany (el PIB es va contreure el 0,1% el segon trimestre) va ser un dels senyals d’alarma més notables, però no és l’únic. Les borses, inclòs l’Ibex 35, perden els guanys acumulats de l’any, i el deute sobirà a penes ofereix rendibilitat. També preocupa un factor que, tot i que és més difícil de mesurar amb xifres, afecta directament a l’economia: la falta de confiança. En l’escenari actual, sense una solució negociada entre Pequín i Washington a la vista, és lògic que les inversions s’endarrereixin o fins i tot es cancel·lin i que el comerç en general es vegi afectat. Es pot pensar que no hi haurà una afectació lineal, i que alguns països i sectors (els més exportadors) es veuran més damnificats que altres, però el que és segur és que res serà el mateix si el conflicte s’agreuja.

Alguns països ja estan preparant plans d’estímul en cas que la situació econòmica empitjori. El Banc Central Europeu (BCE) es podria veure empès a una baixada de tipus i altres mesures, com reactivar la compra de deute, per impulsar l’economia. De moment, no obstant, tots estan a l’espera del desenvolupament dels esdeveniments, en un impàs incòmode.

En qualsevol guerra, i aquesta no ho és menys, els gestos són importants. Les declaracions enceses de to de Donald Trump també cal interpretar-les en clau interna, en un país que ja ha començat a escalfar motors per a la cursa electoral de les presidencials del 2020. El president nord-americà també va fingir una guerra comercial amb la Unió Europea. No obstant, tant els Estats Units com la Xina coneixen els efectes que pot portar una escalada aranzelària a les seves pròpies economies i mantenen la seva voluntat d’arribar a un acord. El bloqueig actual no deixa lloc per a l’optimisme, si bé és cert que ni Trump ni el seu homòleg xinès, Xi Jinping, han donat per trencades del tot les negociacions. Als dos països, fortament interdependents, els convé rebaixar la tensió. A la resta de països del món, també. En qualsevol cas, el procés és molt complex i s’aventura un conflicte llarg i d’incerta resolució.