26 maig 2020

Anar al contingut

Editorial

La lluita contra el delicte ambiental

Les condemnes per maltractament als animals, caça i pesca il·legal i tràfic il·lícit han augmentat gràcies a la major conscienciació

El Periódico

La lluita contra el delicte ambiental

La lluita contra els delictes contra la natura ha anat experimentant, a Espanya, un progrés continuat que comença amb la introducció de la protecció ambiental el 1983 i que es consolida amb l’enduriment de les penes en la reforma del Codi Penal del 2015. Amb l’impuls de la Fiscalia Coordinadora de Medi Ambient i Urbanisme, han anat augmentant progressivament les sentències condemnatòries en tots aquells àmbits que es refereixen a la flora i fauna del país.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Espanya, en aquest camp, i fins i tot malgrat els dèficits estructurals i dels mitjans dedicats a la investigació, s’ha convertit en un dels països europeus amb més èxit en la persecució d’aquests delictes. D’aquí s’infereixen les bones notícies que proporciona l’informe de l’organització SEO/BirdLife, en el marc del projecte LIFE Guardianes de la Naturalesa, finançat per la UE. En l’última dècada, el triple de sentències per les accions contra el medi ambient (des de l’urbanisme a l’activitat industrial o la gestió de residus) i, de manera especial, un augment de les condemnes per maltractament als animals, caça i pesca il·legal i tràfic il·lícit, que es xifra en un estratosfèric percentatge del 1.400%. Com adverteixen els experts, no és que hi hagi més delictes sinó que ha crescut la consciència ciutadana i, amb aquesta, les denúncies i la persecució dels delictes. Les conclusions de l’estudi són positives però recomanen una millora de l’eficàcia en una lluita que ha de ser constant i sense treva.