Editorial

Dreta sense complexos a Madrid

El flamant Govern d'Ayuso és un avís per a navegants per a les esquerres espanyoles

2
Es llegeix en minuts
undefined49439758 14 08 2019 la candidata del pp a la presidencia de la comuni190814180905

undefined49439758 14 08 2019 la candidata del pp a la presidencia de la comuni190814180905 / Ricardo Rubio - Europa Press

Isabel Díaz Ayuso és la nova presidenta de la Comunitat de Madrid. Amb ella, el Partit Popular reté un dels seus feus més importants i estables (ja suma 24 anys en el Govern autonòmic), Pablo Casado culmina la presa definitiva del poder en el seu partit i consolida una posició clau per intentar una contraofensiva al PSOE de Pedro Sánchez, i es consolida el pacte de les tres dretes que es va estrenar a Andalusia. Vuit mesos escassos separen la presentació per sorpresa de Díaz Ayuso com a candidata del PP de la seva investidura. Malgrat haver aconseguit el pitjor resultat històric del seu partit a Madrid, la seva elecció ha sigut possible després de dos llargs mesos d’intenses negociacions amb Ciutadans i Vox. L’experiència i l’encert que li va faltar durant la campanya electoral ha sabut desenvolupar-los en les negociacions. El resultat és un pacte de base ultraliberal recolzat en l’extrema dreta.

Díaz Ayuso encarna a la perfecció la idea de la ‘dreta sense complexos’. Ni les seves controvertides ocurrències ni la pesada ombra de la corrupció sobre el seu passatombra de la corrupció (que pot acabar llastant el seu mandat) li han impedit arribar a la presidència. «Ha de ser que als madrilenys els agrada patir i han decidit votar el PP, que són idiotes», va etzibar Ayuso a l’esquerra durant el debat d’investidura. El caràcter provocatiu de la burla no amaga una dolorosa realitat; després d’anys de corrupció i dispendi, la permanència del PP a Madrid no deixa de ser una mostra del fracàs de l’esquerra.

Tot i que ja no és una novetat, es pot destacar la decisió de Ciutadans de tornar a formar part d’un pacte de les tres dretes. Escorat en la seva negativa a tot el que provingui del socialista Sánchez, en el seu afany per desbancar el PP en l’espai natural de la dreta acaba convertint-se en la crossa d’aquest, i desdibuixant tot el que va dir representar en el seu salt a la política espanyola. El que es va presentar com el partit de la regeneració, flagell de la corrupció i agent d’una dreta liberal moderna amb tocs socialdemòcrates ha elegit compartir viatge amb la ultradreta i el PP de tota la vida. El flamant Govern de Madrid és tot un avís per a navegants. PSOE i Unides Podem poden mirar aquest pacte i decidir fins on volen arriscar. Allargar el seu desacord i convocar noves eleccions pot obrir la porta del Govern d’Espanya a la dreta desacomplexada de la mà de Vox. No és un fantasma, avui ja és una realitat més consolidada i amb més poder.