A peu de carrer

Recuperem la via pública

Queda molt camí per recórrer, però l'actuació del govern municipal de Barcelona respecte al 'top manta' és el primer gra de sorra en la bona direcció

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48190459 manteros190517181621

zentauroepp48190459 manteros190517181621 / FERRAN NADEU

La via pública és un espai de tots. En els últims tres anys, hem viscut i sofert l’evolució creixent del fenomen 'top manta' en bona part de l’espai públic, no només per ser una activitat il·legal controlada directament o indirectament per màfies, sinó perquè, durant aquest temps,l’ocupació indiscriminada de voreres i carrers ha suposat no poder disposar i disfrutar d’un espai que és de tots.

Des delsector comercial turístic de Barcelona, i com a membres de la Plataforma d’Afectats pel Top Manta, volem agrair i felicitar l’actuació del govern municipal per fer complir les ordenances municipals, amb l’activació d’un dispositiu policial que ha permès restablir l’ordre a les principals zones afectades de la ciutat. Per Barcelona Oberta, la problemàtica del 'top manta' ha sigut un aspecte de treball de primer ordre, per l’afectació directa que implica la venda il·legal ambulant als comerços locals dels nostres eixos comercials, i per la falta de regulació de la mercaderia que ofereix a les mantes.

Durant aquest llarg temps, hem sigut molt crítics amb l’Ajuntament per ser permissius i no donar-nos cap resposta, o cap proposta de solució social i legal. Ara que per fi el govern municipal ha sigut conseqüent fent complir les lleis, no entenem i tampoc podem admetrel’actitud partidista de l’oposició que en altres moments ens havia recolzat.

En la bona direcció

Arribar fins aquí sabem que no ha sigut fàcil. Actualment són molts els agents i cossos de seguretat que estan treballant cada dia per restablir l’ordre, i encara queda molt camí per recórrer. Amb tot, aquesta actuació és el primer gra de sorra en la bona direcció. A partir d’ara, tots nosaltres, com a consumidors i ciutadans de Barcelona, hauríem de prendre la responsabilitat de contribuir a mantenir l’ordenació a la via pública. És el nostre deure prendre consciència de la situació i no contribuir, amb la compra de productes, a fer créixer el poder de les màfies que controlen la venda il·legal i els manters, creant un ecosistema socioeconòmic que, lluny de generar ingressos per a l’economia de la nostra ciutat, facilita l’entrada de productes falsificats i sense cap tipus d’inspecció sanitària, promou la competència deslleial i la venda il·legal amb el consegüent tancament de negocis locals, genera brutícia i envaeix la via pública. En paral·lel, s’ha de treballar en el disseny de polítiques socials migratòries que garanteixi la convivència i apostin per la societat del benestar.

Tots nosaltres, veïns, visitants, comerciants i turistes, hem de poder viure i conviure dignament, i això passa per acceptar i respectar les regles del joc. Des dels sectors del comerç, l’hostaleria i la restauració estarem farem costat al nou govern i continuarem oferint la nostra col·laboració per a totes les propostes que puguin ajudar el comerç i la ciutadania de Barcelona, sempre dins del marc legal establert.

Notícies relacionades

Recuperem, entre tots, la via pública.

*President de Barcelona Oberta