1
Es llegeix en minuts
zentauroepp2510193 terenci moix   21 09 1992  foto guillermo moliner190627203144

zentauroepp2510193 terenci moix 21 09 1992 foto guillermo moliner190627203144 / GUILLERMO MOLINER

Hi va haver un temps en què la moda dels viatges d’estiu era creuar els Estats Units amb cotxe. Un ‘coast to coast’, deien. De Nova York a Los Angeles, passant pel sud profund. Hi era la mítica dels anys 60: la Ruta 66, ‘Easy Rider’, Kerouac... A l’era de Donald Trump i la intolerància, no obstant, l’alternativa són dos llibres recents que descriuen aquest tipus de periple i al seu torn es complementen: ‘Viajes con Charlie’, de John Steinbeck (Nórdica, traducció de J. M. Álvarez Flórez), il’encertada reedició de ‘Terenci als USA’, de Terenci Moix (L’Avenç).Terenci Moix

Dos llibres, de Steinbeck i Terenci Moix, permeten viatjar literàriament pel país nord-americà 

Notícies relacionades

El 1960, Steinbeck va sortir a recórrer el país amb una autocaravana i acompanyat d’un gos caniche, Charlie. El seu pla d’anar “a la recerca d’Amèrica” evitava les grans ciutats i es perdia pel país. Gràcies a la llibertat que li dona portar la casa a sobre, s’atura en llocs inesperats i coneix molts tipus de vida diferents. Steinbeck viatja a la tardor pel nord i després cap al seu sud natal, a Sausalito, a Califòrnia. Les seves observacions s’equilibren amb els descobriments del paisatge: converses d’una gran calidesa humana, vides entranyables o estancades, però també la crítica davant de la destrucció de la natura en mans de l’home. La part final, extraordinària, se centra en els conflictes racials al sud: ja sabem que l’Amèrica racista de Trump té les arrels profundes.

Steinbeck era un dels ídols de Terenci Moix quan inicia el seu viatge pels Estats Units, però ja és una altra època, el 1972. Hi ha hagut Selma, Martin Luther King, Vietnam, l’ascens del moviment gai. Moix seguia la gira teatral de la companyia de Núria Espert, i això el porta a visitar les grans ciutats: Nova York, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco... Ara Kerouac i el cine de Hollywood són els seus nous ídols, i Terenci passeja la seva mirada curiosa i burleta per aquest país “que ultrapassa els límits imaginaris”. Per bé i per malament: la cultura pop el fascina, però l’irrita el contrapès racista i conservador de la societat. Un festival de prosa.