29 febr 2020

Anar al contingut

El repte de Sánchez

1, 2, 3, gobierne otra vez

JOSE LUIS ROCA

1, 2, 3, gobierne otra vez

Matías Vallés

El PSOE ha descobert que pot caure en horitzontal, sense lesions aparents. Cada vegada que els socialistes topen amb l’evidència de la seva limitada victòria, el CIS entabanador els injecta la convicció que tenen més vots que Jívkov a la Bulgària comunista. El pitjor per al socialisme dels baròmetres de Tezanos no és que siguin forassenyats, sinó que l’encerten. Com que Sánchez acaricia sovint els seus 123 diputats per justificar-se, se li pot plantejar el repte del programa “1,2,3, gobierne otra vez”. És l’únic participant, però el rellotge corre. La mecànica del concurs li exigeix reajustar les conviccions sense apel·lar contínuament als 140 anys d’història, que són només garantia d’antiguitat.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El “1,2,3 responda otra vez” del pèrfid Chicho no era un concurs de resposta invariable. Afavoria l’enumeració heterogènia i el monocolor Sánchez, a qui el ‘Financial Times’ anomena el Trudeau europeu, ha caigut en la trampa de les opcions múltiples. Oferint un pacte volàtil a mitja dotzena de partits, es va quedar tot sol amb el famós càntabre. Acostumat a transformar els fracassos en heroica “remuntada”, i aquesta és la paraula en castellà que ocupava la portada sencera de ‘Libération’ el 29 d’abril, el president no s’adona que avui apareix com un ‘dilettante’.

S’ha discutit àmpliament si Podem va demanar Interior i se li va oferir Interiorisme, o si el Govern de col·lisió va estar a l’abast del puny estès per Iglesias i Sánchez. Només els 123 diputats segueixen intactes, per la qual cosa el “1, 2, 3, gobierne otra vez” exigeix no errar la resposta a risc de beure’s la cicuta.

L’últim lema, “tot per a Podem però sense Podem”, no sona gaire convincent. Ciutadans tampoc és, com es pretén, el partit germà del PSOE, sinó el simètric, a l’altra vora del centre hipotètic, i al doble de distància ideològica que Podem segons les taules de la llei del CIS. Els sondejos retraten un partit amb molt futur que ha oblidat el seu present, 123. El mateix marcador que Rajoy el 2015, un altre que es va negar a participar en el concurs.