El debat del tabaquisme

Governar a cop de titular

La proposta de prohibir el consum de tabac a les terrasses a l'aire lliure ha caigut com una gerra d'aigua freda al sector de la restauració

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp44836716 barcelona    30 08 2018    barcelona    terrazas  en la plaz180901141319

zentauroepp44836716 barcelona 30 08 2018 barcelona terrazas en la plaz180901141319 / JORDI COTRINA

La notícia que estudia prohibir el consum de tabac a les terrasses a l’aire lliure va caure com una gerra d’aigua freda en un sector que últimament no guanya per a disgustos (el conflicte de les terrasses a la ciutat de Barcelona encara cueja, a l’espera que l’entrada del PSC en el govern municipal suposi un veritable canvi de rumb). Vet aquí el primer retret que hem de fer al Departament de Salut: no haver tingut la cortesia institucional de compartir el contingut de la mesura amb el principal sector afectat, l’hostaleria. El diàleg entre l’executiu de Quim Torra i les entitats, tan intens en altres àmbits, és sempre desitjable i, quan s’entaula des de la lleialtat, condueix a l’aprovació de normes molt depurades des del punt de vista tècnic. Sorprèn que hagin passat els dies i que, malgrat el ressò que ha tingut la queixa dels restauradors i de la petició formal que el gremi de restauració li ha fet arribar, la consellera de Salut no hagi tingut temps per adreçar-se als hotelers.     

No obstant, la posició del Departament de Salut no és del tot sòlida i aquesta mateixa setmana ha prioritzat la pujada del preu del paquet per sobre d’altres mesures. Experts en salut pública i desenes de societats científiques afirmen que encarir el tabac és l’instrument més contundent per reduir-ne de forma dràstica el consum. No sembla gaire responsable que s’anunciï una mesura d’aquest calibre, sabent per endavant que alarmarà un sector molt concret, sense que abans hagi sigut prou estudiada des de tots els punts de vista. ¿O és que el Departament de Salut pot desentendre’s de les més de 300.000 persones que treballen al sector de l’hostaleria a Catalunya? Si es posen en qüestió aquests llocs de treball, ¿no hi hauria d’intervenir el Departament d’Empresa i Coneixement i, en la mesura possible, proposar mesures alternatives? Vist això, sembla més una ocurrència que una resolució adoptada de forma conscient.  

Més enllà de les formes, preocupa el fons: al·leguen un suposat incompliment de la legislació vigent. El grau de l’esmentat incompliment varia sospitosament d’un mitjà a l’altre, per la qual cosa convindria fer públic l’informe. En qualsevol cas, i ja que el marc normatiu actual és adequat, el lògic seria exigir i garantir que la norma es compleixi. No perquè alguns conductors infringeixin els límits de velocitat es prohibeix que els cotxes circulin.

Notícies relacionades

¿Hem de combatre el tabaquisme –en general, totes les addiccions–? Per descomptat. ¿Per aconseguir-ho hem d’enfonsar el sector de la restauració? Doncs miri, els restauradors no hi estem d’acord: existeixen altres maneres d’afrontar el problema. ¿És adequat anunciar mesures polèmiques encara que no hagin sigut estudiades ni valorades adequadament? És evident que no. Malgrat això, el compromís del sector que represento amb la promoció de la salut és absolut, pel que confiem treballar i consensuar amb la Generalitat una norma que avanci en aquesta línia sense lesionar innecessàriament l’hostaleria.

*Director del Gremi de Restauració de Barcelona.

Temes:

Tabac