Negativisme mediàtic

Les males notícies

Les males notícies produeixen por i preocupació; aquesta ens manté alerta i ens genera un interès permanent.

1
Es llegeix en minuts
rjulve2804885 barcelona 31 03 2005 cuaderno del domingo alimentos que ayud181113132307

rjulve2804885 barcelona 31 03 2005 cuaderno del domingo alimentos que ayud181113132307 / MARTA JORDI

La major part de la informació que llegim en la premsa o que escoltem en els noticiaris transmet un contingut negatiu. Després d’haver escoltat les notícies del dia, un acaba pensant que aquest món va cada vegada pitjor, que la maldat i els desastres ens sotgen, i que això s’assembla cada vegada més a l’infern. En realitat no és així: les notícies ho són perquè parlen de fets inusuals.  Quan ens informen d’un atracament és perquè habitualment no n’hi ha i, si se’n parla freqüentment, com és el cas de Barcelona, és precisament perquè la notícia rau en el seu increment. Tot allò que no és normal pot ser notícia. Pel que sembla, als éssers humans ens atreu llegir, escoltar o veure notícies negatives. Les males notícies produeixen por i preocupació; aquesta ens manté alerta i ens genera un interès permanent. Algunes cadenes de televisió ho saben i s’afanen a explicar-nos fets negatius que ens crearan la dependència necessària que els procurarà una bona audiència.

Desconnexió mediàtica

Notícies relacionades

Durant l’hivern segueixo les notícies diàriament; no aconsegueixo desenganxar-me’n i vull saber a cada moment tot el que passa.  En canvi, durant les meves vacances desconnecto per complet. Desgraciadament, no tinc la virtut del cooperant sempre compromès amb el sofriment aliè. Durant les vacances, m’armo d’egoisme i em pregunto: “¿Què puc fer jo si hi ha un huracà a Florida, un terratrèmol a Ceilan o una baralla de carrer a Móstoles?” Res. Si bastant pateixo durant l’any amb tot el que m’informo, durant les vacances, i tot i que estigui lleig dir-ho, em regalo uns dies de desconnexió per salut mental. Per descomptat, aquest bloqueig inclou el més radical dels mitjans: Twitter, una aplicació que ha arribat per informar-nos a cada segonTwitteri que porta per afegiment una agressivitat verbal insòlita. 

Aprenguem aquests dies de descans a gestionar l’excés d’informació. Jo ho he provat, i tot i que sigui per un temps limitat, ja començo a ser un altre.