Política internacional

França i el gran debat nacional (2)

Els ciutadans francesos exigeixen la reducció de l'IVA i l'IRPF, però veurien amb bons ulls pagar més impostos per als serveis bàsics.

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp47477929 paris  france   23 03 2019   protesters from the  gilets jau190323203945

zentauroepp47477929 paris france 23 03 2019 protesters from the gilets jau190323203945 / CHRISTOPHE PETIT TESSON

El gran debat nacional que va engegar el govern del país veí arran de les manifestacions multitudinàries i persistents dels anomenats armilles grogues ha consistit en una mobilització sense precedents de ciutadans, alcaldes, ministres, diputats i del mateix president MacronMacron en unes reunions de vegades maratonianes i un desplegament de mitjans presencials i virtuals que ha costat prop de 12 milions d’euros i que va finalitzar l’abril passat amb els resultats següents.

Els participants en aquest gran debat nacional han sigut 1,5 milions de persones al territori nacional i a l’estranger, d’aquests 1,5 milions, 500.000 hi han participant en les plataformes en línia, 500.000 han assistit a 10.000 reunions locals de ciutadans i uns altres 500.000 s’han expressat per escrit a les alcaldies i per correu.

Les preguntes i els debats han girat al voltant dels següents temes.

Primer, sobre la democràcia i la ciutadania on els ciutadans expressen el seu desig de reduir el nombre de parlamentaris, d’instal·lar el vot proporcional, de tenir en compte el vot en blanc i l’associació dels ciutadans a les decisions per sorteig així com la instauració de referèndums a nivell local.

Segon, sobre la transició ecològica, la resposta a l’escalfament ha de ser immediata, individual i col·lectiva. Es recomana una millor coherència per resistir alslobbies i una fiscalitat motivadora.

Tercer, sobre la fiscalitat i la despesa pública, els ciutadans demanen més transparència, la universalitat del contribuent, una reducció de l’IVA i l’IRPF, però es mostren disposats a pagar més impostos per millorar el sistema de salut i de l’educació.

Quart, sobrel’organització de l’Estat i dels serveis públics, els ciutadans constaten que s’ha de reforçar l’aspecte humà a les administracions, que coexisteixen massa baules administratives i que l’alcaldia és la que rep més adhesions a favor.

Retrat dels resultats

L’anàlisi de totes les contribucions dels ciutadans ha donat lloc a un esforç per part de diversos prestataris de servei que s’han especialitzat en el tractament dels textos recollits. Les empreses, algunes del món de les starts up, Opinion Way, Qwam, Roland Berger, Bluenove, Cognito, Missions Publiques Res Publica han unit els seus mitjans per poder presentar un retrat dels resultats del gran debat nacional.

Ara la pregunta és: amb aquests resultats, ¿què farà el govern francès? Regularment, el president i els membres del govern han recordat que es tractava d’una mostra qualitativa i no una sèrie de votacions. A diversos fòrums i al Parlament algunes mesures que combinaven el programa presidencial amb alguns dels resultats del gran debat i alguna reivindicació dels armilles grogues. Si bé la intensitat de la protesta ha disminuït, no ha desaparegut i continua centrant-se, de vegades de forma grollera, sobre la persona del mateix president.

Notícies relacionades

L’altra pregunta seria, ¿era necessari un gran debat nacional per arribar a aquest resultat? El que és segur és que ha permès, no només a aquest milió i mig de ciutadans, expressar la seva opinió però també obrir discussions i tertúlies innombrablesentre amics, familiars i als mitjans de comunicació.

Ha sigut sense cap dubte un exercici no de democràcia directa però sí de democràcia oberta. La metodologia i el tractament de les reunions, participacions i opinions en línia són un actiu que podria ser utilitzat en un altre país o a escala europea per conèixer l’opinió, les idees i els suggeriments sobre aquesta gran idea que sembla llunyana al ciutadà, però que està molt present i carregada d’esperança, que es diu Europa.