Imaginar el futur

Opinió de Ricard Ustrell: Mor Angela Merkel

La sèrie 'Years and years' de HBO esgarrifa perquè projecta un futur tangible, res fantàstic

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48716873 icult years190622214548

zentauroepp48716873 icult years190622214548 / Guy Farrow

En una tarda llarga, en plena onada de calor, vaig preguntar a un nen de 8 anys com s’imaginava el món d’aquí 10 anys i va respondre el que haguéssim dit molts de la meva generació a la seva edat, amb naus interespacials i cotxes que conduiran sols. Vaig preguntar el mateix amb la meva àvia, de 93 anys. El futur que imaginava de petita acabava amb la dictadura i les guerres. Aquest exercici d’imaginar-se el futur i projectar-lo des d’un present amb menys consciència col·lectiva és el que ha fet la sèrie de l’any 'Years and years', d’HBO.

Passen els anys i la democràcia als Estats Units comença a difuminar-se, apareix una esquerra racista, hi ha guerra a Ucraïna, la nova tecnologia s’instal·la dins dels nostres cossos, cauen bancs i el populisme guanya. Esgarrifa. Perquè projecten un futur tangible, gens fantàstic. A ‘Years and years’ estem en guerra, hem naturalitzat la violència i tot és culpa nostra.

Notícies relacionades

Els sis capítols destaquen per com el seu director, Russell T. Davies, explica el que ens passa a la vida a través de les històries d’una família de classe mitjana alta. Tot el que ensenya forma part d’un malson que al mateix temps no pots evitar viure'l i emocionar-te. És una sensació que fa temps que em transmet la meva àvia. D’una banda, s’entristeix quan veu cap a on va el món, però de l’altra té les ganes de viure’ho. Em pregunta què passa i com estan les coses a la política i als llocs on viatjo. Deu ser això, la vida: tragèdia i emoció.

A la sèrie hi ha un moment en què veiem persones que per mar fugen del seu país per ser més lliures. Una pantalla negra talla en diverses ocasions la seqüència. Hi ha foscor i silenci. Com si davant d’un horror tanquéssim els ulls i omplíssim el buit amb les imatges personals que volguéssim. Segur que ens en sentiríem culpables. Perquè som autors de tot, dels records, el present i el futur. Cal col·lapsar el sistema i començar a assumir responsabilitats dels nostres desastres, diu 'Years and years', la sèrie on mor Angela Merkel.

Temes:

HBO Sèries