Anàlisi

Libra, un punt d'inflexió

La nova moneda en què participa Facebook estableix les bases d'un nou sistema financer, però s'haurà de veure fins on deixen desenvolupar-lo

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp47010789 file photo  silhouettes of mobile users are seen next to a s190524132154

zentauroepp47010789 file photo silhouettes of mobile users are seen next to a s190524132154 / Dado Ruvic

Al mercat de criptomonedes coexisteixen 2.257 divises virtuals. Bitcoin és la dominant amb un 55% del mercat, opacadescentralitzada, sense cap aliança d’empreses al darrere, sense cap xarxa important per poder ser intercanviada per béns i serveis, i cap actiu subjacent que li doni suport, però fins i tot i així circulen Bitcoins per valor de 158.000 milions de dòlars, l’equivalent a la capitalització borsària d’Inditex,  BBVATelefónica Repsol juntes. 

Facebook, conjuntament amb diversos socis més i amb noms tan importants com SpotifyEbayPaypalUber Visa, llançarà Libra. Ja s’ha publicat el seu 'whitepaper', una declaració d’intencions que explica el seu funcionament, que veurà la llum el 2020, totalment digital, sense fronteres, sense mitjancers, basada en la tecnologia 'blockchain', i fora de tota regulació governamental.

El principal problema d’una moneda virtual és la seva opacitat, la seva dificultat tècnica perquè s’utilitzi de manera efectiva per intercanviar béns i serveis reals, la seva capacitat per generar una massa crítica de moviments que aconsegueixin mantenir la seva volatilitat estable, i el seu valor real. 

Libra és diferent. Són darrere d'aquesta divisa empreses tan importants com Uber, Spotify o Facebook, una xarxa social amb més de 1.800 milions d’usuaris, que permetrà acostar les criptomonedes a una comunitat més gran que la població dels EUA la Xina juntes, crear una massa crítica d’usuaris i simplificar de manera clara tot el procés des de l’obtenció de la criptomoneda fins a la seva utilització.

Sembla que es podrà utilitzar de manera diària per ser intercanviada per béns i serveis. LyftFarfetchVisaMastercard Ebay són empreses que també són darrere d’aquest projecte i l’acceptaran com a mètode de pagament

¿Trobarà oposició de governs i del lobby bancari? El fet de vincular-la amb Facebook permetrà evitar l’anonimat, i, per tant, l’ús de Libra per al frau, i així una de les grans barreres per a l’acceptació de les criptomonedes se solucionarà.

A diferència de Bitcoin, Libra tindrà una reserva de moneda física que anirà lligada a la creació d’aquesta criptomoneda. Cada nova moneda ingressarà una quantitat equivalent de moneda real en la reserva, de manera que tindrà un valor intrínsec clar, cosa que reduirà la seva volatilitat, ja que a l’haver-hi un actiu darrere, les fluctuacions seran equivalents a les que pugui experimentar el cistell de monedes que sustenta el seu valor, és a dir, tindrà una cotització estable

Notícies relacionades

¿Qui tindrà el control del 'blockchain' de Libra? Els socis fundadors tindran els mecanismes de vot, validació i evolució de la 'blockchain', cosa que restringeix el poder a l’usuari final però aporta un plus de seguretat i estabilitat. 

Amb Libra es fixen les bases d’un nou sistema financer. S’haurà de veure fins on deixaran desenvolupar-lo.