Dues mirades

Clint, Texas

L'escàndol del centre de detenció on malviuen nens i nenes centreamericans arriba a uns nivells de prepotència i impietat colossals

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46359393 central american migrants  who were dropped off at a bus sta181226203406

zentauroepp46359393 central american migrants who were dropped off at a bus sta181226203406 / JOSE LUIS GONZALEZ

Aquest dilluns parlava de la sèrie 'Years and years'. Mereixeria uns quants articles més, perquè la seva visió del futur immediat és esgarrifosa. Revoltas socials, emergència ambiental, nacionalisme desfermat, feixisme, dictadures. Capitalisme sense aturador. M’hi refereixo de nou perquè hi he pensat arran de l’escàndol del centre de detenció de Clint, a Texas, on nens i nenes centreamericans malviuen, entre la brutícia, la saturació i la malnutrició. El detall de la història és lúgubre i arriba a uns nivells de prepotència i impietat colossals.

A la ficció, per fer front a una onada d’immigració climàtica, el Govern britànic (comandat per una populista anomenada Vivienne Rook) decideix obrir uns camps de concentració clandestins que estan gestionats per empreses privades. Els immigrants desapareixen sense que ningú no sàpiga on van a parar. Finalment, descobrim els espais fantasmagòrics, que es diuen 'ertswhile' ('otrora', en la versió espanyola) i que són autèntiques presons insalubres que generen beneficis per als moderns mafiosos que les controlen. La realitat cruel i la possibilitat d’un demà que s’assembla a la ignomínia totalitària d’'antany', estan més a prop que mai.