2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48473680 pla conjunt de toni com n  carles puigdemont i ramon tremosa190605201618

zentauroepp48473680 pla conjunt de toni com n carles puigdemont i ramon tremosa190605201618 / Blanca Blay

L’independentisme torna a mobilitzar-se a Europa. Aquesta vegada, la convocatòria és al costat de la seu del Parlament Europeu a Estrasburg per reivindicar que Carles Puigdemont i Toni Comín puguin prendre possessió com a eurodiputats. La primera incògnita és si Puigdemont i Comín acudiran a Estrasburg. Els dos han assegurat l’assistència, però hi ha dubtes perquè temen ser detinguts a França si es reactiva l’euroordre que pesava a sobre seu. El líder del PP, Pablo Casado, ja ha instat al Govern a fer-ho perquè Puigdemont sigui detingut i extradit a Espanya, convençut que a França no passarà el mateix que a Bèlgica o Alemanya.

La segona incògnita és si es mantindrà, en cas que hi acudeixin, la prohibició d’entrada com eurodiputats a la Cambra. Ni Puigdemont ni Comín ni Oriol Junqueras han adquirit la condició plena d’eurodiputats, els dos primers perquè no van viatjar a Madrid per acatar la Constitució davant de la Junta Electoral Central (JEC) i el tercer perquè el Tribunal Suprem no li va permetre sortir de la presó per acreditar-se davant de la JEC. Una diversitat de criteris difícil d’entendre, tot i que el Suprem ho va justificar per no perdre, amb el posterior viatge a l’estranger, el control judicial sobre el procés a què està sotmès Junqueras.

Davant d’aquest embolic juridicopolític, l’estratègia independentista també és diferent. Mentre Puigdemont i Comín semblen disposats a forçar la seva acreditació presentant-se a Estrasburg, Junqueras ha recorregut per via judicial perquè sigui el Tribunal de Luxemburg de la UE qui decideixi si gaudirà d’immunitat o no. Però aquesta consulta l’ha de fer el Suprem i encara no ho ha decidit. I en cas que decideixi acudir a la justícia europea, la decisió pot arribar quan s’hagi ja dictat sentència al judici del procés.

Diversos juristes han criticat les raons del Suprem per no permetre l’acreditació de Junqueras i de la JEC per exigir la presència de Puigdemont i Comín a Madrid, perquèafecten l’exercici del dret passiu de participació de què continuen disfrutant. La decisió és discutible, però també és comprensible l’argument que els tribunals han d’acabar el seu treball en el procés contra els dirigents independentistes quan, almenys en cas de Puigdemont i Comín, és evident que els seus advocats volen curtcircuitar el procés judicial obtenint una mena d’immunitat sobrevinguda.