Les Tres Xemeneies

¿Nou far o un barri davant el mar a Sant Adrià?

Potser és l'ocasió per organitzar un nou barri a partir d'una estructura simple de parcel·les iguals, que permeten la màxima varietat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44432388 besos180724170316

zentauroepp44432388 besos180724170316 / RICARD CUGAT

Un projecte per a les Tres Xemeneies de Sant Adrià, amb una piràmide museu i una universitat, es va presentar recentment a Barcelona de la mà d’uns promotors. Aspira a convertir-se en un nou far d’Alexandria que contribuirà a agermanar dues cultures, dos ports a vores enfrontades del Mediterrani. La presentació coincideix amb la difusió d’un documental sobre refugiats, amb el promotor com a protagonista. Sorprèn que una idea, inversemblant segons la meva opinió, tingui tan àmplia difusió. Barcelona no necessita cap far que enlluerni, com tampoc Alexandria. L’època de grans edificis icònics es va acabar. Quaranta anys d’urbanisme municipal a l’àrea metropolitana han transformat les ciutats a millor, i això no s’improvisa. És la raó per la qual urbanistes i responsables de moltes ciutats venen aquí, a aprendre, observar i prendre nota.  

Les Tres Xemeneies estan ubicades en un paisatge magnífic, amb accés des de l’avinguda de Maristany, que és la continuació de la Diagonal de Barcelona. Aquí comença la futura gran avinguda del Maresme, amb estacions de Tram i de Rodalies, cosa que li confereix una centralitat extraordinària. El resultat de les consultes i participació per organitzar aquest sòl industrial poden propiciar un barri compacte i variat. Les premisses són clares: els carrers de Sant Adrià –Olímpic, l’avinguda de la Platja, Ramon Viñas i Gravina– han de continuar el seu traçat en direcció al mar. Les alternatives són múltiples.

Notícies relacionades

Potser és l’ocasió d’organitzar un nou barri, sense torres ni illes, com la Barceloneta, a partir d’una estructura simple de parcel·les iguals, que permeten la màxima varietat. Un barri de carrers estrets i cases alineades, les unes al costat de les altres, construït parcel·la a parcel·la, com els millors barris del Mediterrani. Un barri la bellesa del qual serà el resultat de la varietat de projectes i promotors, i de la gent diversa que hi anirà a viure. L’estació de ferrocarril i de tramvia seran peces clau per al seu futur. 

Aquesta és la nostra proposta, de moment sense promotor. ¡Així l’imaginem!