El judici al procés

¿Acabar amb el 'govern dels jutges'?

Amb l'entrada en escena de les defenses i els acusats, tota la seqüència del judici ha adquirit una nova significació

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48355529 politica  manuel marchena190601210937

zentauroepp48355529 politica manuel marchena190601210937 / Tribunal Supremo

Sentint les intervencions de les acusacions la setmana passada, podria semblar que el temps s’havia aturat. Que els mesos transcorreguts amb la desfilada inacabable de testimonis i l’examen de proves havien estat un miratge: els fiscals dels Suprem es van esforçar a reforçar el tractament hiperbòlic i fantasiós dels fets jutjats. Però amb l’entrada en escena de les defenses i els acusats, el gir argumental ha estat radical. Tota la seqüencia del judici ha adquirit una significació nova, distinta, profunda.

Notícies relacionades

El relat construït inicialment pel tinent-coronel Baena ha estat progressivament afinat i sofisticat amb les intervencions Maza, Lamela o Llarena, fins arribar a les conclusions dels fiscals del Suprem. Un relat rodó. Una construcció retòrica que ha mostrat una inconsistència extraordinària. Amb estratègies diferents però complementàries, les defenses han desmuntat una a una les suposades evidències dels delictes de rebel·lió, sedició o malversació. Només han cedit la hipòtesi de la desobediència. Les intervencions dels acusats, amb registres molt diferents, han permès acabar d’entendre la dimensió política del judici. El judici més important de la història recent de Catalunya i Espanya.

Ara la pilota la té el Suprem. I la sentencia que dicti tindrà conseqüències polítiques. Faci el que faci. Si es decanta per les tesis de l’acusació, l’enquistament del conflicte s’endurirà. Però si s’apropa a les tesis més sòlides de les defenses, la desautorització de bona part de la cúpula judicial (començant per la figura de Carlos Lesmes) serà molt severa. Però és el preu que caldria pagar per retornar la política a l’espai que li correspon i del que mai hauria d’haver sortit. La forma i el fonament doctrinal de la sentència seran tant importants com i el contingut resolutori mateix. Paradoxalment, Marchena i la resta jutges del Suprem tenen la possibilitat de començar a desmuntar una anòmala cultura política consistent en establir una mena de 'govern del jutges'.