El terror de Txernòbil

Tots som Vasili

Es diu que 'Chernobyl' és una sèrie de terror basada en un terrible esdeveniment del passat. Com si quedés lluny. No obstant, tot el que s'hi explica continua esfereïdorament vigent

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48278358 icult190522172555

zentauroepp48278358 icult190522172555

Fa un parell de nits que dormo malament. La culpa la té el tercer capítol de la sèrie 'Chernobyl', l’última creació de Craig Mazin, de la qual és director, guionista i director (curiosament, també ho va ser de 'Scary movie 3'). No és la primera vegada que em passa una cosa així. Em va passar amb el primer capítol de la segona temporada de 'Black mirror' (i amb algun altre). I amb dues terceres parts, almenys, dels episodis de 'Breaking bad'. És el que té veure sèries abans de ficar-te al llit: de vegades la història et persegueix en somnis. En les últimes nits, se m’ha aparegut Vasili, el bomber jove, acabat de casar, que va tenir la desgràcia de participar en l’extinció de l’incendi del reactor número 4 de la central nuclear soviètica aquella nit fatal del 27 d’abril del 1986. Va sobreviure tot just una setmana a aquell últim treball.

Notícies relacionades

En realitat, jo ja coneixia Vasili. La seva història, narrada per la seva dona, és una de les recollides per la premi Nobel ucraïnesa Svetlana Aleksiévitx en un llibre punyent i necessari, 'La pregària de Txernòbil’.  No és l’única història que ha traspassat el paper per arribar a la sèrie: també hi surten els liquidadors, els militars, els evacuats... un cor de veus reals que l’autora va recollir d’entre la devastació nuclear. Tot i que no aconsegueixo trobar cap referència a Aleksiévitx en els crèdits de la sèrie d’HBO, és obvi que les històries són les mateixes.

Es diu que es tracta d’una sèrie de terror basada en un terrible esdeveniment del passat. Com si Txernòbil quedés lluny. No obstant, si alguna cosa queda clara al veure-la és que tot el que s’hi explica continua esfereïdorament vigent. El poder continua sent estúpid i ens continua volent enganyar. Mantenir un estatus polític és més important que conservar vides humanes. Els errors es repetiran perquè els humans som fal·libles, tal com va deixar clar Fukushima. Tots som Vasili. És per això que la sèrie de Mazin resulta terrorífica. L’explosió del reactor número 4 ens va liquar el futur –avui present– de la mateixa manera que a Vasili li va liquar les cèl·lules de tot el cos. Sense que ni ell ni nosaltres ens n’adonéssim.