El final de 'Joc de trons'

Democratitzar la ficció

Trenco una llança a favor del fan traït, perquè som molt més que un zero en els comptes bancaris aliens i tenim dret a la nostra opinió, sobretot quan tenim raó

1
Es llegeix en minuts
jdt8ep6 01 5cde67c67ba54

jdt8ep6 01 5cde67c67ba54

La màgia de la ficció és que et dones a l’impossible. Deixes enrere la definició de realitat que has forjat durant anys i t’endinses en un ecosistema alienígena del qual no en saps res. Farah Mendleshon, acadèmica i escriptora, anomena aquest lloc “closques concèntriques de convicció”: fas un salt de fe i et posiciones en un punt intermedi entre el món real i el fictici. I allà és on habita el fan: entre la ficció i la realitat, fent camí a través de l’autor que ha creat aquesta fantasia.

Es necessiten mútuament: sense autor no hi ha món i sense fan no hi ha camí. Però, ¿què passa quan l’autor insisteix a portar el fan per un camí mal construït? Abans el fan només tenia dues opcions: o baixava del carro o seguia cap endavant en silenci.

Però el món ha canviat i ara el fan té una tercera opció: té una veu i la pot utilitzar com vulgui. La pot alçar quan una cadena abandona un projecte i aconseguir que una altra agafi el relleu (Brooklyn Nine-Nine), pot salvar una sèrie de la cancel·lació i portar-la de tornada uns anys després (Veronica Mars), i pot aconseguir donar-li un final digne a una sèrie cancel·lada (Firely, Sense8, Community).

Ara els fans es mobilitzen per salvar les ficcions que estimen i habiten, i ho han fet una altra vegada: més d’un milió i mig de persones han firmat una petició ‘on line’ perquè es torni a fer l’última temporada de ‘Joc de trons’.

Notícies relacionades

A la petició no hi ha odi, només decepció i l’amor indestructible per una història que va més enllà dels guionistes, els actors i els mateixos fans. David Benioff D.B. Weiss no han sabut tancar els vuit anys de ficció que ens ha regalat l’obra de George R.R. Martin de la mà d’HBO, i han acabat reduint a cendres la llar de ficció de milions de persones.

El fan traït

I el món brama ara en contra dels fans per no saber callar la ràbia i la indignació. I no ho entenc. Trenco una llança a favor del fan traït, perquè som molt més que un zero en els comptes bancaris aliens i tenim dret a la nostra opinió... sobretot quan tenim raó.