Anàlisi

Un error amb bones intencions

Batet va decidir guanyar temps per evitar que la suspensió dels presos electes donés munició emocional als independentistes en l'última setmana de campanya

2
Es llegeix en minuts

f9d41a6e-ef86-4ea8-ae91-a211e078b862-hd-web / periodico

Aquesta no és l’arrencada que desitjava Meritxell Batet al capdavant del Congrés, ni tampoc el final de campanya que buscava Pedro Sánchez. Però s’arriba a aquest diumengedesprés d’un pols tan insòlit com absurdentre la Mesa de la Cambra baixa i el Suprem a compte d’una decisió el final de la qual tothom coneixia per endavant. La suspensió dels electes en presó preventivaque estan sent jutjats per rebel·lió admetia pocs dubtes, tot i que sempre hi haurà algun jurista que ho negui.

El problema no era el què sinó el com i el quan. La majoria d’esquerres a la Mesa preferia no prendre cap decisió que fos interpretada en un sentit polític i, encara menys, a pocs dies d’unes eleccions. Es desitjava evitar que, després de la sessió inaugural de la XIII Legislatura protagonitzada per Junqueras, Rull, Turull, Sànchez i Romeva, la seva suspensió donés munició emocional als independentistes en l'última setmana de campanya. Per aixòBatet va decidir guanyartemps demanant aclariments al Suprem per resoldre qualsevol interrogant sobre l’aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal. L’objectiu no era tant tornar la pilota de la decisió com poder posposar l’assumpte fins dilluns.

Però l’alt tribunal no estava per a bromes i el president de la Sala Segona, Manuel Marchena, va respondre veloçment recordant a la presidenta del Congrés que constitucionalment ell no podia immiscir-se en una atribució que correspon a la Mesa. A més, el Suprem temia que la causa penal contra els polítics presos quedés contaminada d’haver-se arrogat la capacitat d’executar aquesta suspensió perquè les defenses l’haguessin acusat de parcialitat davant del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Notícies relacionades

Batet va demanar llavors l'informe als lletrats i, després de la seva lectura, la Mesa ha acordat la suspensió malgrat la veu discrepant d'Unides Podem, que tem que això pugui beneficiar Ernest Maragall en l'atapeïda pugna amb Ada Colau per l'alcaldia. Els duríssims retrets del PPi Cs contra Batet, anunciant la seva reprovació i fins i tot accions legals per prevaricació, han sigut un infern per a la presidenta del Congrés ja que l’error de guanyar temps estava carregat de bones intencions. Les desqualificacions que ha rebut són injustes perquèningú li pot donar lliçons de constitucionalisme.

Els lletrats remarquen que era una decisió que “automàticament” havia de prendre la Mesa i que, per tant, la suspensió té efectes des de dimarts passat, que és quan van adquirir els presos la condició de diputats. Així doncs, una decisió inevitables’ha convertit en una polèmica absurdaque només ha servit per obrir una primera bretxa en la majoria d’esquerres a la Mesa i ha ressuscitat les desenraonades acusacions contra el PSOE. Malgrat que aquesta qüestió ha concentrat molta atenció mediàtica, ningú en la resta d’Espanya canviarà el seu vot aquest diumenge. Però potser sí que mobilitzarà l’independentisme. De nou, el pitjor enemic que té la democràcia espanyola no són els separatistes, sinóla lluita caïnita i la falta de sentit d’Estatdels partits constitucionalistes.