Dues mirades

Pseudociències

És estimulant i positiu que la universitat aculli la diversitat de pensament, però resulta contradictori amb els seus propis principis servir d'altaveu a teories sense fonament científic

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48064972 forcades190508180436

zentauroepp48064972 forcades190508180436 / JOAN CORTADELLAS

Les pseudociències es van colar en la Universitat de BarcelonapseudociènciesUniversitat de Barcelona (UB). Teresa Forcades, metgessa, teòloga i alineada amb els antivacunes, i Luis Miguel Ortega, advocat defensor del 'curandero del lleixiu', van ser els protagonistes d’un seminari a la Facultat de Dret. L’acte posava a debat el dret a la salut i la llibertat d’expressió. Emparant-se precisament amb aquesta llibertat, els organitzadors de la jornada justificaven la seva realització.

La llibertat d’expressió és un dret indiscutible, però ha de considerar-se quan entra en col·lisió amb altres drets. Especialment amb un de tan fonamental com el de la salut. La UB, amb l’organització d’aquest seminari, va cedir la credibilitat de la institució universitària a les pseudociències. Els va obrir les portes, els va oferir el seu espai, va donar legitimitat a la seva veu o, com a mínim, la va considerar digna de ser escoltada en un lloc indissociable del coneixement. És estimulant i positiu que la universitat aculli la diversitat de pensament, però resulta contradictori amb els seus propis principis servir d’altaveu a teories sense fonament científic que posen en dubte els estudis verificats i que suposen un risc per a la vida de les persones. És una qüestió de responsabilitat. També de llibertat. La mateixa a la qual diuen que al·ludeixen per defensar el seu dret a expressar-se qüestiona la llibertat del pacient, perquè li resta elements fiables per prendre les seves decisions.