PANTALLES

Guionistes insuperables capaços de volar

2
Es llegeix en minuts
vengadores-endgame

vengadores-endgame

Les eleccions municipals estan previstes per al 26 de maig; és a dir, encara estem analitzant el resultat de diumenge i ja estem posats en la següent campanya, mentre valorem qui ha guanyat i qui no en l’anterior. Es tracta d’una qüestió fàcil de respondre en les sèries que, com a ‘Joc de trons’, es cultiven centenars de conflictes al llarg de diverses temporades, per al final resoldre-ho tot en batalles on només els que sobreviuen poden presumir d’alguna cosa similar a una victòria.

Però en la política real és més complicat analitzar un procés interminable i en el qual, al llarg de tota trajectòria, qui més i qui menys acumula tantes notícies bones com dolentes Però on sí que es pot ser rotund és, d’acord amb les dades d’audiència, es conclou sobre el paper que han exercit els mitjans audiovisuals. I la gran guanyadora d’aquestes passades eleccions ha sigut, sens dubte, Atresmedia i, concretament, La Sexta, on Ferreras fa de Messi en un equip perfectament ben greixat, que és indiscutiblement la referència informativa.

La guanyadora de les passades eleccions ha sigut Atresmedia i, concretament, La Sexta

A davant, Mediaset continua aconseguint també excel·lents resultats amb un model diferent. Mentre a Atresmedia discuteixen Rivera i Sánchez, a Mediaset ho fan la Pantoja Carlos Lozano, i les dues fórmules conviuen i tenen bones audiències. Això mostra una realitat que difereix àmpliament de les opinions dels que donen per morta la televisió generalista i en obert davant les plataformes de pagament. La televisió gratuïta continua tenint un contingut en exclusivitat davant de Netflix, Amazon, HBO o qualsevol dels nous competidors que vinguin en el futur immediat (Disney, Apple ) via ‘streaming’. L’actualitat, especialment la local, i en aquest sentit els resultats dels debats, programes i nits electorals d’Atresmedia, o els ‘realities’ de Mediaset parlen per si sols de la implantació i la solidesa de la tele en obert.

Perquè cada vegada que passa una cosa rellevant, els televidents hi acudeixen per informar-se. I perquè només les cadenes generalistes tenen i exerceixen la capacitat de crear els seus propis esdeveniments de consum massiu. Per això, avui dia la televisió convencional aconsegueix el 93% dels visionaments que es realitzen a través dels televisors.

Ni el vídeo va matar l’estrella de la ràdio, ni l’'streaming' acabarà amb el cine i la tele tradicional

Notícies relacionades

Passa el mateix amb el cine. Diuen que està mort. Doncs bé: ‘Vengadores: Endgame’ és la millor estrena de la història a escala mundial, i a Espanya ha aconseguit en la seva primera setmana superar els 12 milions d’euros de taquilla. De moment ha batut tots els rècords: la millor jornada de la història, la més projectada, la més ràpida a assolir els 100 milions i ja s’avança que superarà àmpliament els 1.000 milions de taquilla mundial. Gens malament per a un llargmetratge poc nou, ja que és el 22è de la factoria Marvel, i el quart de la franquícia.

Així que ni el vídeo va matar l’estrella de la ràdio com cantaven els Buggles, ni l’‘streaming’ acabarà amb els llargmetratges o la televisió tradicional. Tot dependrà de qui ofereixi les millors històries a la seva audiència. I en aquest sentit, l’actualitat continua sent una guionista insuperable, que treballa en exclusiva per a la tele en obert; i els superherois necessiten grans pantalles per volar.