La lluita per la igualtat

L'amenaça de la ultradreta per a les dones

L'Agenda Europa va néixer el 2013 amb la finalitat de crear un 'think tank' cristià que afavoreixi estratègies del moviment provida

3
Es llegeix en minuts
derechaw

derechaw

Els masclistes no s’amaguen, la reacció patriarcal es legitima en els discursos dels partits i hi ha els qui pensen que la igualtat està aconseguida per a, així, rebutjar qualsevol denúncia. En canvi, l’amenaça per a les dones existeix a dos fronts evidents: la ultradreta i la mercantilització dels nostres cossos.

Sabem que l’Església, malgrat les divergències internes, no ha sigut aliada dels drets de les dones. Podem començar per recordar memorables frases de bisbes i arquebisbes com... “si una dona avorta dona als homes la llicència absoluta d’abusar del seu cos”, que “el dret a l’avortament era ‘com els trens d’Auschwitz'” que “el feminisme radical té el dimoni a les seves pròpies files”, o vincular els assassinats masclistes amb la falta de “veritable matrimoni”. Tot això és llavor, però és la part més petita d’una cosa major i més definida.

‘La llei natural’

El 2018 em va arribar un document del Foro Parlamentari Europeu sobre Població i Desenvolupament (EPF). El seu títol era 'Restoring the natural order' (Restaurant l’ordre natural). Parlava d’un grup anomenat Agenda Europa. El 2013 van començar les seves reunions –pràcticament secretes– entre els EUA i Europa per traçar una agenda de polítiques que restaurin “la llei natural”, és a dir, que l’única unió possible entre dues persones és la d’home i dona a fi de procrear. Desitgen revocar lleis sobre drets sexuals i reproductius, i això passa per atacar drets humans de les dones com l’avortament però, també, contra el divorci o l’anticoncepció. I desplegar, a més, una política anti-LGTBI. La seva finalitat és crear un 'think tank' d’inspiració cristiana que afavoreixi estratègies del moviment provida a Europa.

Sabem que els provida, en veritat, són antielecció i promort. Mai esmenten que una dona pugui morir en un avortament insegur, o no preveuen mesures quan un menor viu pobresa infantil. El document recull que, per a aquest grup, la 'llei natural’ s’ha vist afectada per “una revolució cultural” on “l’acte sexual es va dissociar del seu propòsit principal, la procreació”. En el text es troben ‘perles’ com que la descendència en una parella és una “prioritat política", o que “estendre el concepte de família ⦗a matrimonis homosexuals⦘ és la forma més eficient d’abolir-la".

El matrimoni només és admès pel seu “propòsit procreatiu”, els anticonceptius són “immorals”, el divorci es pot considerar “una violació del dret al matrimoni” i l’avortament ha de ser prohibit i estar “subjecte a sancions, fins i tot penals”. Sobre els drets LGBTI, demanen referir-s’hi com a “sodomia”. I és que –ho reconeixen– insisteixen a canviar i contaminar el llenguatge per manipular la realitat.

Sabem que els provida són, en realitat, promort perquè mai esmenten que una dona pugui morir en un avortament insegur

El blog d’Agenda Europa va deixar d’actualitzar-se des que es va denunciar aquest informe, però l’EPF em confirma que la seva activitat continua. Per descomptat, tot aquest ideari s’ha de difondre amb associacions. L’informe esmenta a Ordo Iuris (Polònia), La Manif Pour Tous (França), In the Name of the Family (Croàcia) o... Hazte Oír (Espanya), tot i que això no ens agafa per sorpresa després dels seus autobusos trànsfobs i misògins. Fins a l’arribada de Sánchez al Govern no es va retirar que Hazte Oír fos d’“utilitat pública” perquè, abans, el PP així la considerava. I el líder de Vox, Santiago Abascal, va ser guardonat el 2012 amb un premi d’Hazte Oír per la seva defensa a la “llibertat i la pàtria”.

El conte de la lliure elecció

Notícies relacionades

L’ONU va denunciar l’atac actual contra els drets de les dones i contra això que anomenen “ideologia de gènere”. Però a això hi sumem l’amenaça més sigil·losa. Com el capitalisme (el de l’esperit de Milton Friedman on tot s’hi val), a través del conte de la lliure elecció, vol mercantilitzar i explotar la sexualitat i reproducció de les dones amb la prostitució i els ventres de lloguer, malgrat que nombroses institucions i comitès d’ètica s’hi van pronunciar en contra. D’aquesta manera, volen que davant la falta d’ocupació o la precarietat, diguem a les nostres filles que sempre tenen l’alternativa de ser prostitutes o incubadores per a altres.

Els nostres drets són entre l’espasa i la paret, entre el capital i la ultradreta, i compta amb còmplices denominades feministes. Ja ho deia Simone de Beauvoir: “N’hi ha prou amb una crisi política, econòmica o religiosa perquè els drets de les dones siguin qüestionats. Aquests drets no estaran mai adquirits d’una vegada per sempre. Haureu de ser vigilants durant tota la vostra vida”. Ara és el moment, de nou, d’estar a l’altura. Les urnes ens esperen.