IDEES

Setmana Santa, hedonisme i sofriment

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47758026 graf1071  c rdoba  14 04 2019   salida de la hermandad de nu190415172722

zentauroepp47758026 graf1071 c rdoba 14 04 2019 salida de la hermandad de nu190415172722 / Rafa Alcaide

A la societat de l’hedonisme, el sofriment està mal vist. Proscrit. A ningú li agrada patir, és clar, però aquesta no és la qüestió. La qüestió no és el rebuig individual sinó el social. La Setmana Santa commemorava el màxim sacrifici imaginable, el d’una mort cruel acceptada amb finalitat de redempció. Temps de recolliment, d’introspecció (paraula també en desús, sinó prohibida). Ara predomina l’esbarjo. Les processons, allà on perviuen, no segreguen el més mínim vestigi de transcendència. Es tracta a tot estirar de participar en un ritual buit, desproveït de sentit, de viatjar en el temps, i si pot ser també en l’espai. Dies de festa o de festa.

Temps de recolliment, d’introspecció (paraula també en desús, sinó prohibida). Ara predomina l’esbarjo. Les processons no segreguen el més mínim vestigi de transcendència

Notícies relacionades

Cada cop que el perill imminent de la mort s’allunya, la perspectiva d’un futur més o menys confortable aconsegueix imposar-se sobre la incertesa. Aleshores, sigui ara o a finals del segle I romà, el sagrat és substituït per la sacralització de la banalitat per tota garantia. Com si haguéssim signat un contracte d’assegurança amb la felicitat infal·lible. Allò que cal de preservar per damunt de tot són uns valors de rerefons humanista que hem deixat de considerar fràgils encara que no deixaran mai de ser-ho: la humanitat ha millorat però no la redimiran l’evasió dels avions, l’hedonisme, l’esquí o les calçotades.

L’últim episodi, ara per ara, del rebuig de l’adversitat és la retirada progressiva a les escoles de bona part dels llibres. Li ha arribat el torn a la literatura infantil, per cruel, per sexista, per l’apologia de la violència, explícita o soterrada, que se suposa que transmet. Malgrat que el maltracte i les violacions estiguin lluny de desaparèixer, ens cal preparar els menuts perquè més endavant siguin Harry Potter. En comptes de la creu del sacrifici, la vareta màgica. Els miracles sempre han estat destinats als crèduls, però els del bonisme tecnològic s’els creuen fins i tot els més incrèduls. Més tard o més d’hora, ens ho trobarem.

Temes:

Setmana Santa