Al contraatac

Suspens en contrarelat

El Govern del PSOE ha fallat en ocasions en contrarestar l'argumentari que molts independentistes donen per cert

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp47178541 calvo190301130605

zentauroepp47178541 calvo190301130605

L’estratègia del PSOE consisteix a intentar debatre un programa de govern modern, deixar que Cs, el PP i Vox es barallin per Bertín Osborne, observar com Puigdemont l’hi juga a Junqueras i endevinar contra qui l’emprèn Pablo Iglesias en el seu pròxim míting.

L’absència del procés en el programa electoral socialista implica apostar per un projecte de política real i fugir de reformes constitucionals màgiques. Recordem que dos intents d’encaix constitucional per a Quebec van fracassar per no reunir les majories necessàries, que tampoc hi hauria aquí. En el dia d’avui, la llei de claredat continua repudiada pels indepes quebequesos, i ni Quebec ni Baviera han ratificat les seves constitucions federals. Se suporten malgrat el desacord polític i jurídic.

Canvi de tarannà

El canvi de tarannà ha funcionat en entrevistes en mitjans estrangers. Per exemple, a la BBC se li va dir a Ernest Maragall: “Les coses són diferents ara, hi ha un govern socialista que intenta asseure’s i parlar”. Maragall va acabar contradient dos dogmes que van portar a la DUI: que amb el 47,8% del vot es podia aspirar al recolzament internacional, i que la independència és fruit de necessitat.

On el Govern ha fallat en ocasions és en el contrarelat de l’argumentari que molts independentistes donen per cert. No és acceptable que la vicepresidenta Carmen Calvo afirmi que el referèndum escocès no va ser pactat quan la realitat és la contrària. Cameron és l’únic governant que ha pactat el referèndum i, per això i pel ‘brexit’, és qualificat com el pitjor primer ministre de la història, tant pels periodistes estrella del ‘The Guardian’ com els del ‘Financial Times’. Un consens mai vist.

La realitat és que els presidents del Govern del Canadà van decidir al seu dia no legitimar una eventual victòria del ‘sí’ en els dos referèndums de Quebec, i que en anys recents els tribunals han prohibit referèndums d’independència a Vèneto (aprovat en parlament regional per un partit elegit amb el 60% dels vots), Baviera i Alaska. Cameron és doncs l’excepció, lluny de l’anàlisi de la vicepresidenta.

La ministra María Jesús Montero va validar de facto la idea que Catalunya pateix un dèficit fiscal excessiu i no va aprofitar per explicar que les balances fiscals de la mateixa Generalitat diuen que, aproximadament, Catalunya paga impostos en proporció amb la seva contribució al PIB i rep en proporció amb la seva població, cosa que des de Pasqual Maragall fins a Oriol Junqueras han considerat justa.

Notícies relacionades

La ministra Isabel Celaá assegura que el castellà és vehicular a Catalunya, la qual cosa és discutible i discutit en certs àmbits. Justament per això va néixer Cs.

A Borrell i Iceta els recomanem quinze dies de prudent silenci monàstic.