LA CLAU

Les policies patriòtiques

Els mateixos que amb raó van clamar contra les clavegueres de l'Estat recluten ara mossos ideològicament afins per formar una guàrdia presidencial que desprèn similar fetor

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp39024886 television  teletodo  jordi evole y el excomisario villarejo170623193245

zentauroepp39024886 television teletodo jordi evole y el excomisario villarejo170623193245

Les forces independentistes, carregades de raó, van deplorar la guerra bruta contra el procés sobiranista. I els seus propagandistes, ben ensinistrats, es van fregar les mans: la fetor de les clavegueres de l’Estat els permetia caricaturitzar Espanya com una dictadura sense ratllar, per una vegada, el patetisme. 

Perquè l’existència d’una ‘policia patriòtica’, a càrrec de l’erari sota el Govern de Mariano Rajoy, no era una falsedat partidista ni una especulació periodística. Així ho indiquen les indagacions entorn del tèrbol excomissari José Manuel Villarejo, i així ho va acreditar també el Congrés amb el vot en contra, per descomptat, del PP.

Fernández Díaz creu que els independentistes el consideren la bèstia negra. / EFE / Vídeo: ATLAS

“Al Ministeri de l’Interior, sota el mandat de [Jorge] Fernández Díaz, (...) es va crear una estructura policial sota les instruccions d’[Ignacio] Cosidó, per ordre del DAO Eugenio Pino, amb el coneixement i consentiment del ministre, destinada a obstaculitzar la investigació dels escàndols de corrupció que afectaven el PP i al seguiment, investigació i persecució d’adversaris polítics.” El 2017, la Cambra va descriure “la inacceptable utilització partidista” de les forces de seguretat com “un abús de poder que trenca regles essencials de la democràcia i de l’Estat de Dret”. Amén.

DE LES MUSES AL TEATRE

Notícies relacionades

Però, completats els cops al pit, toca passar de les muses al teatre. Aquesta setmana s’han revelat uns àudios en què l’inspector en cap José Ángel Fonts Gago pressiona un exministre veneçolà perquè acusi en fals Podem de finançament irregular, malgrat que el policia va declarar davant ses senyories que no havia investigat mai a la força morada. Ja tarden el Govern o el Congrés a procedir contra Fonts Gago per fals testimoni, delicte penat amb fins a un any de presó.

Mentrestant, alguns pretenen emular a Catalunya les pràctiques que injurien a Madrid, davant el silenci còmplice dels mitjans públics i concertats. ¿Per què la Generalitat, amb 140 escortes, recluta mossos voluntaris per exercir idèntica tasca? La recerca d’agents ideològicament afins per a la guàrdia de Quim Torra desprèn una fragància similar a la ‘policia patriòtica’ del PP.