¿Un Front Republicà per fer què?

La candidatura impulsada per un sector de la CUP en les eleccions espanyoles pot ser la sorpresa del 28-A

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp47488296 el cap de llista del front republic  per barcelona  albano d190324135336

zentauroepp47488296 el cap de llista del front republic per barcelona albano d190324135336 / Pere Francesch

El Front Republicà, la candidatura impulsada per un sector de la CUP, pot ser la sorpresa del 28-A si aconsegueix reunir alhora el vot de l’esquerra radical amb el vot de l’independentisme crític amb ERC i Convergència. L’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió dona entre 0 i 1 escó a la llista que encapçala l’exlíder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin. Altres sondejos i estudis li auguren fins i tot més representació.

Però... ¿què és això del Front Republicà? La CUP estava dividida internament sobre si presentar-se o no a les eleccions espanyoles. Tradicionalment no ho ha fet, però un dels partits que recolzen la formació anticapitalista, Poble Lliure, va proposar fer-ho. Davant la negativa del secretariat nacional de la formació, on Poble Lliure és minoritari, els impulsors de la idea van decidir buscar una confluència al marge de la CUP amb altres espais rupturistes. És així com ha nascut el Front: un acord entre Poble Lliure, Som Alternativa –el partit impulsat per Fachin després de la ruptura amb Podem– i Pirates de Catalunya.

Aconseguir representació al Congrés no és fàcil. S’ha d’aconseguir el 3% del total de vots de la circumscripció per obtenir un diputat. A la província de Barcelona, si es repetís la participació de les eleccions generals del 2016, això implicaria sumar 78.000 vots. La CUP va obtenir 143.000 vots a Barcelona a les eleccions del 21-D del 2017. A priori no seria una missió impossible. Però l’electorat dels partits independentistes en les autonòmiques no sempre és fidel en unes generals. A més, la marca del Front és nova i poc coneguda, i no disposarà d’espais electorals.

Notícies relacionades

¿Quina seria, no obstant, la política del Front Republicà? Fachin, activista, periodista alternatiu i exdiputat de Catalunya Sí que es Pot, ja ha assegurat que no recolzaran un govern del PSOE. Una afirmació rellevant, perquè la fragmentació política al Congrés pot fer que la governabilitat depengui d’un sol escó. Si el Front acaba tenint la clau per fer president Pedro Sánchez i evitar un possible govern de la triple dreta... ¿què farà? Alhora, ¿quin serà el discurs del Front? ¿Flirtejarà amb l’independentisme màgic que diu que s’ha d’implementar la República de l’1 d’octubre, però no explica com fer-ho més enllà de consignes i lemes? ¿O farà un discurs de realisme polític i correlació de forces d’arrel marxista?

La candidatura del Front ha generat un gran trastorn a la CUP. Hi ha qui ho viu com una escissió. De moment, el consell polític de la formació no ha pres decisions irreversibles i s’ha citat a un debat de moviment amb totes les organitzacions de l’esquerra independentista. A les portes d’unes eleccions municipals, qualsevol ruptura pot ser perjudicial. Poble Lliure també ha sigut curós: en la llista del Front no hi ha figures rellevants afins al partit com Mireia Boya o Antonio Baños, ni tampoc càrrecs electes, candidats a les municipals o dirigents de la CUP integrats a Poble Lliure.