La clau

El PP davant les pensions

Si de veritat ni Casado i ni el seu guru econòmic tenen al cap baixar més el poder adquisitiu dels pensionistes, els convindria mesurar millor les seves paraules

1
Es llegeix en minuts
lacalle-y-casado

lacalle-y-casado

L’economista Daniel Lacalle, gestor de carteres d’inversió i analista financer, representa la quinta essència del liberalisme. Amb diversos assajos publicats i una àmplia presència mediàtica, a Lacalle l’ha fitxat el PP de Pablo Casado com a guru econòmic i número quatre per Madrid el 28-A.

El responsable del programa econòmic del PP va proposar el 2016 substituir l’actual sistemade repartiment de les pensions, en què els treballadors del present sufraguen les prestacions dels actuals jubilats, pel model suec, un híbrid amb un subsidi públic mínim i en el qual cadascú, via capitalització personal i fons privats, s’ho paga personalment. Esquemàticament, es tractaria que l’empresa destinés el 10% del salari a la guardiola del treballador, aquest aportés el 7% i un altre 2,5% s’invertís en un fons de pensions. Resultat previsible: pensions miserables per als empleats amb pitjors salaris.

Encara és un enigma la proposta econòmica del PP per al 28-A, però tant Casado com Lacalle van donant pistes. A ‘El Objetivo’ d’Ana PastorAna Pastor, el líder conservador va garantir que si governa les pensions s’actualitzaran amb l’IPC "sempre que el creixement econòmic i la creació d’ocupació ho permetin, tal com diu el Pacte de Toledo". Una excepció que no apareix a l’esmentat pacte: "La revalorització anual de les pensions partint de l’IPC real es presenta com el mecanisme que ha de servir per conservar el poder adquisitiu de les pensions".

Relliscada a 'El Economista'

Notícies relacionades

Entrevistat per ‘El Economista’, Lacalle ha anat més enllà. Apunta que, entre "els països amb problemes de comptes públics", Espanya és "l’únic" on "han crescut les pensions". Primera relliscada: aquestes van perdre 4,6 punts de poder adquisitiu del 2010 al 2017. I rebla: "Els altres les han reduït fins al 40%. Per tant, el debat no és quant es revaloritzen, sinó quant es retallen".

Si de veritat ni Casado ni Lacalle tenen al capbaixar més les pensions, els convindria mesurar millor les seves paraules. I de passada aclarir com sufragarien els serveis públics amb una rebaixa d’impostos per valor de 12.000 milions d’euros.