EL TEXT I LA TEXTA

Madurs en patinet

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp47537340 mas periodico beard para ortega190329101002

zentauroepp47537340 mas periodico beard para ortega190329101002

Cada vegada hi ha més patinets elèctrics als carrers. La majoria dels usuaris són joves, però també trobem persones que ja no ho són tant. Respecte a aquests últims, s’ha posat de moda qüestionar-los. ¿Per què? No acabo d’entendre-ho, però és un fet innegable que milers d’opinants veuen ridícul que algú de més de 40 anys utilitzi com a transport un d’aquests vehicles. “Aquesta persona no té edat per anar en una cosa així”, acostuma a ser, a grans trets, el comentari habitual.

“Aquesta persona no té edat per anar en una cosa així”, repeteixen els censors de tot

Si intentem trobar la raó a aquest fenomen, de seguida topem amb l’absurd. ¿Es burlen dels usuaris que ja no són joves perquè el vehicle no va amb gasolina? No, perquè a ningú se li ocorria burlar-se d’un senyor gran que va amb bicicleta. Fins i tot té bona premsa. Bicicletes, permès. Patinets, prohibit. És estrany.

¿El que és burlesc es troba, doncs, en la posició que un adquireix quan va en patinet? ¿Desplaçar-se en posició dreta és una cosa que no ha de fer la gent gran? Tampoc pot ser això, perquè a cap avi se’l censura per anar caminant per les voreres. ¿N’és la causa el fet que una persona gran es desplaci amb un motor elèctric? Tampoc, perquè les bicis elèctriques no provoquen la censura.

Qüestió de mofa general

He pensant molt en l’assumpte i els avanço que no hi ha cap explicació racional.

Algú deuria dir que aquestes coses són per a gent jove i després va ser seguit per una legió d’opinants

Però pensem de manera lògica i analitzem la frase que abans he utilitzat per il·lustrar la crítica habitual: “Aquesta persona no té edat per anar en una cosa així”. ¿No creuen que és més raonable utilitzar-la en sentit oposat?

¿No serien els joves, posseïdors d’energia i cames potents, els que “no tenen edat encara” per utilitzar com a vehicle una cosa motoritzada? ¿No ens hauríem de burlar dels xavals que, podent donar gambades sense fatigar-se, utilitzen un patinet amb bateria? ¿Qui és el que no té edat realment per a utilizar-lo?

Jo, sincerament, veig més assenyat que aquests aparells siguin utilitzats per aquells als que la força comença a abandonar-los.

Lluita perduda

Però és una lluita que tinc perduda. Si ets gran, es burlaran de tu per anar en patinet pel carrer. No hi ha res a fer. El missatge ja ha calat. Els censors de tot, els que es creuen en condicions de definir el que és bo i el que és dolent, el que és acceptable i el que és ridícul, sempre acaben guanyant la partida.

Estimat lector: tingui l’edat que tingui, desplaci’s per la seva ciutat com li vingui de gust

Notícies relacionades

I la guanyen perquè el seu missatge cínic dona una imatge de falsa superioritat. Són els mateixos que no suporten que al cine es mengin crispetes, els que odien l’alegria dels altres. Opinen amb les celles cap a dalt, creient que la seva posició respecte a les coses és la correcta, però simplement menyspreen el goig de la gent, amb qui mai volen identificar-se.

Estimat lector, tingui l’edat que tingui, desplaci’s per la seva ciutat com li vingui de gust. Si té 70 anys, compri’s un patinet elèctric i ignori el que opinin de vostè. Emporti-se’l al cine, plegui’l, posi’l sota el seient i disfruti de la pel·lícula menjant crispetes, que són quatre miserables dies els que vivim en aquest planeta.