LA CLAU

Jo a la Moncloa, tu a Exteriors

Entre envits i pulles, Casado i Rivera ja es reparteixen les carteres del seu futur Govern de coalició, obrint-se de facto a rebre de nou el recolzament ultra de Vox

1
Es llegeix en minuts
GRAF4982. MADRID, 10/02/2019.- El presidente de VOX, Santiago Abascal (2i), el líder del PP, Pablo Casado (4i), y el líder de Ciudadanos, Albert Rivera (d), han posado junto a otras personalidades asistentes a la concentración convocada por su partido, Ciudadanos y el PP este domingo en la plaza de Colón de Madrid, en protesta por el diálogo de Pedro Sánchez con los independentistas catalanes y en demanda de elecciones generales. EFE/Fernando Villar

GRAF4982. MADRID, 10/02/2019.- El presidente de VOX, Santiago Abascal (2i), el líder del PP, Pablo Casado (4i), y el líder de Ciudadanos, Albert Rivera (d), han posado junto a otras personalidades asistentes a la concentración convocada por su partido, Ciudadanos y el PP este domingo en la plaza de Colón de Madrid, en protesta por el diálogo de Pedro Sánchez con los independentistas catalanes y en demanda de elecciones generales. EFE/Fernando Villar / Fernando Villar (EFE)

En funció del veredicte de les urnes, els politòlegs tindran matèria d’estudi amb l’estratègia que Ciutadans desenvolupa des de fa un any. Campió en les enquestes, Albert Rivera presentava el maig passat la plataforma Espanya Ciutadana, la seva particular catapulta cap a la Moncloa amb Marta Sánchez com a musa i lletrista de l’himne nacionalMarta Sánchez. A l’arribar la moció de censura de Pedro Sánchez, el líder de Cs va fer pinya amb Mariano Rajoy... i des d’aleshores els vents demoscòpics bufen en contra seu.

Acceptat el recolzament de Vox a Andalusia i la foto amb Santiago Abascal a Colón, el Rivera, que no veia "vermells ni blaus, només espanyols" ha curat el seu daltonisme i acudeix al mateix notari que Artur Mas. No per repudiar el PP, com va fer en va el líder nacionalista, sinó per traçar al costat de Pablo Casado i Abascal un cinturó sanitari entorn del PSOE. Del ‘pacte de l’abraçada’ amb Sánchez a abjurar de Sánchez només han mediat unes quantes enquestes.

Si bé Casado, en un senyal de debilitat, li va oferir una aliança preelectoral per evitar una majoria progressista al Senat, Rivera li va proposar dilluns, amb les candidatures ja presentades, governar coalitzats després dels comicis del 28-A 28-A. El líder del PP va replicar que, una vegada a la Moncloa, oferirà al de Cs el Ministeri d’Afers Exteriors, i aquest va retornar el míssil a ‘Míster Màster’ temptant-lo amb la cartera d’Universitats.

Notícies relacionades

Entre envits i pulles lliuren la seva pugna les dretes, amb la ultradreta com l’elefant al qual ningú vol mirar. Si és exòtic repartir-se carteres sense conèixer el mandat dels electors, encara ho és més que el PP i Cs s’obrin de facto a reeditar el pacte andalús amb Vox.

ENSENYAR LES CARTES

Després de decorar les seves llistes de tertulians, militars i toreros, Casado, Rivera i Abascal haurien d’obrar amb transparència i explicar als electors amb quin programa aspiren a governar junts, més enllà de la ‘reconquesta’ de Catalunya via 155. ¿Enduriran la llei de l’avortament, com ambiciona el líder del PP? ¿Debilitaran la lluita contra la violència masclista? ¿Aconseguirà Vox flexibilitzar la tinença d’armes? En campanya toca ensenyar les cartes, no teixir programes ocults.