La família 'patchwork', per Imma Sust

Perquè si tens a casa una persona que et cuida, t'educa i t'estima, aquest és el teu pare o la teva mare.

2
Es llegeix en minuts
jcarbo47134601 aurora fradera190226141054

jcarbo47134601 aurora fradera190226141054 / MARTI FRADERA

Quan una família convencional se separa i una de les parelles s’uneix amb una altra persona que ja té fills de la seva relació anterior, aquesta es converteix en 'patchwork'. Un model de família que cada vegada es dona més. El llenguatge és important quant a les relacions i els nens. Podem anar modificant i canviant els conceptes i els noms dels nuclis familiars mentre aquestes van evolucionant i la ‘família patchwork’ és una manera divertida de normalitzar la situació per als més petits.

Però hi ha dos noms que no es poden tocar. Els parlo de pare i mare. Sembla que tothom té clar el que és un pare i una mare, però a mi em sembla que no del tot. Un exemple del que els vull explicar, perquè m’entenguin, ésel concepte de pare i mare biològica. Em sembla un contrasentit brutal. Perquèanomenem sempre pare biològic o mare biològica a la que no hi és.Mares biològiques de nens adoptats, per exemple. No hi és, no et fa de mare, per tant no és la teva mare. Només és un ésser que t’ha engendrat, en el cas del pare, i gestat en el cas de la mare.

Notícies relacionades

Jo, a les mares biològiques els diria gestores i als pares biològics els anomenaria donants o progenitors. Perquè si tens a casa una persona que et cuida, t’educa i t’estima, aquest és el teu pare o la teva mare. Totes les altres coses no poden portar aquest títol tan important, tot i que comparteixi sang amb tu. No em sembla just. Un altre tema és que aquest pare o mare es mori o que la teva mare o pare comparteixi la seva vida amb una altra persona que assumeixi aquest paper. Llavors tens dos pares. El primer i el segon. Ni el primer es mereix que l’anomenin pare biològic ni el segon que l’anomenin padrastre.

Aquest model de família està molt bé, però a nivell legal no està gens resolt. Conec el cas real d’una mare que va haver de casar-se amb el seu fill abans de morir, perquè aquest pogués heretar sense pagar un dineral. Era una mare ‘patchwork’ amb un cor enorme. Llarga vida a les famílies ‘patchwork’ i adeu a les madrastres, padrastres, germanastres. Ens quedarem amb l’ésser que ens estimi més i li direm com ens surti del cor.  

Temes:

Família