Retrat del pensador

L'edat no importa si ets Noam Chomsky

El filòsof actual més influent és en si mateix un acte de resistència

1
Es llegeix en minuts
36174410 60

36174410 60 / JOAN CORTADELLAS

Ara mateix, a Tucson, la ciutat més poblada del sud d’Arizona, de dia hi fa calor i de nit humiteja i hi fa fred. Els saguaros hi viuen bé a l’espectacular desert de Sonora. Són milers de cactus de la mida d’un arbre envoltats d’un silenci sec, de carreteres i d’anys. N’hi ha que arriben a 150 anys.

A l’altra banda, una enorme universitat és el reclam de milers d’estudiants, molts vinguts del nord dels Estats Units. Poliesportius, un estadi de futbol americà, restaurants, botigues... Només hi vaig trobar a faltar Marty McFly.

En un dels seus cuidats edificis, Noam Chomsky hi camina a poc a poc, a un pas curt, arrossegant els peus i sense desviar la mirada del terra. La Valérie, la seva companya, l’ajuda fins al seu despatx. Encara ara, amb 91 anys, el que és considerat el filòsof actual més influent, imparteix classes de lingüística a la Universitat de Tucson. El seu despatx és un espai petit amb pocs llibres. Entra Chomsky, saluda, s’asseu i espera. Comença l’entrevista.

Notícies relacionades

A la primera resposta ja es percep la magnitud del personatge. Amb un somriure agraït i una mirada despistada respon com si fos un text argumental. Utilitza formulacions clàssiques com 'en primer lloc', 'en segon lloc', 'per exemple' i 'en conclusió'. I entres a un univers que et fascina, no només per la profunditat i pel respecte que genera, sinó també per la constatació de com la feblesa física, la sequedat, no té perquè correspondre's amb la fortalesa mental. S'excedeix el temps pactat, posant nerviosa la Valérie, i respon a les preguntes sempre amb perspectiva històrica.

Les seves paraules punxen. Chomsky et fa sentir, contràriament al que es proposa, un privilegiat. Et fa trobar-te sol, en un desert ple de cactus, on el teu propi pensament et porta a utilitzar un llenguatge antisistema. La conversa es veurà el diumenge 24 de març a la nit a 'Quatre gats' de TV-3, però la percepció que vaig tenir és que Chomsky és en si mateix un acte de resistència, un arbre en un desert on l’edat no importa si ets un saguaro d’Arizona.

Temes:

Filosofia