Matança a Nova Zelanda

El mateix terror, la mateixa por

La ideologia és l'excusa, la narrativa, el missatge instrumentalitzat per agrupar i cohesionar individus al voltant d'una causa

2
Es llegeix en minuts
ealos47364903 young demonstrators hold banners from multi faith group  tur190315152119

ealos47364903 young demonstrators hold banners from multi faith group tur190315152119 / Kirsty Wigglesworth

Desenes de persones assassinades a trets per pertànyer a una mateixa comunitat. Atacants joves que havien passat inadvertits als serveis antiterroristes. Atacs retransmesos en directe a xarxes socials amb les càmeres que portaven els terroristes. Persones corrent terroritzades, ferits, familiars que desconeixen on han quedat els seus, terroristes fugint. ¿Els és familiar la descripció?

Ara afegeixin que els atacs han ocorregut a dues mesquites durant l’oració de divendres, que les víctimes són musulmanes, els atacants, homes blancs, i que ha ocorregut als nostres antípodes: la petita i desconeguda Nova Zelanda. País tranquil i sense grans atrafegaments polítics, a remolc en molts temes d’Austràlia, i la política exterior dels quals està clarament marcada per la seva situació geogràfica al mig de l’oceà.

Austràlia queda més a prop d’altres fronteres per a les rutes de màfies de tràfic humà i per als qui fugen sense mitjancers de conflictes i persecucions a la regió. A Nova Zelanda no s’hi arriba fàcilment i la major part dels qui ho fan és a través de l’aeroport i de forma regular. El país té una densitat demogràfica baixa i pot acollir nous ciutadans. Precisament la majoria dels qui resaven a les mesquites atacades eren persones que portaven pocs mesos al país provinents de Sri Lanka, Fiji, Bangladesh... En canvi els atacants eren nascuts i crescuts a Nova Zelanda, simpatitzants d’extrema dreta i radicalitzats individualment sense pertànyer a cap organització –segons la informació disponible en el moment d’escriure aquest article–. Els serveis d’intel·ligència neozelandesos no tenien informació sobre ells i no eren objecte de seguiment.

Notícies relacionades

Si bé els casos personals de radicalització extragrup continuen sent impossibles d’evitar, aquest atac posa de manifest una vegada més que centrar el focus d’estudi en una sola tipologia de terrorisme, l’anomenada gihadista, és equivocat, simplista i estigmatitza. Les radicalitzacions no responen realment a una ideologia concreta. La ideologia és l’excusa, la narrativa, el missatge instrumentalitzat per agrupar i cohesionar individus al voltant d’una causa que, sovint, només representa els interessos personals dels líders, no dels que serveixen de peons.

No hi ha res nou en aquest atac a Nova Zelanda quant al desenvolupament, les armes o la tipologia. Segueix la fascinació per publicitar els atacs i convertir-se en màrtirs, en herois dels qui consideren seguidors de la seva pròpia croada. Els terroristes de Christchurch han afegit mitjans al retransmetre en directe els tirotejos de la matança, però alguns atacants en escoles als EUA ja havien utilitzat les xarxes per publicitar els seus crims. Quedem-nos amb l’imprescindible: tots som potencials víctimes i les radicalitzacions no entenen de credos, orígens o religions. Els motius són variats i sovint alimentats per interessos més grans. Només així les societats democràtiques podrem enfrontar la xacra de qui es creu superior i ho demostra matant.