La vaga escolar del 15 de març pel clima

La revolució adolescent

Els líders del demà ja no esperen el seu torn. Són els nostres fills i els nostres nets, i venen a fer la feina que no hem fet nosaltres

4
Es llegeix en minuts
fcasals47319329 leonard beard la revolcuion 12 03 2019190312170125

fcasals47319329 leonard beard la revolcuion 12 03 2019190312170125

L’octubre del 2012, al Pakistan, a una noia de 15 anys li van disparar al cap en un autobús escolar, juntament amb les seves companyes d’institut. ¿El motiu? Haver parlat en favor de l’educació femenina a la seva regió. Malala Yousafzai es va fer famosa a tot el món per la barbaritat del crim comès contra ella i es va convertir en un símbol de la lluita pels drets de les nenes. Dos anys després, ja recuperada i vivint a Londres amb la seva família, va guanyar el premi Nobel de la pau. És la persona més jove a aconseguir-lo, amb només 17 anys.

Emma Gonzáleztambé va ser víctima d’un tiroteig, supervivent de l’escola secundària Stoneman Douglas de Parkland, Florida, on 17 dels seus companys van morir. Això va portar l’Emma a crear i liderar el grup de defensa del control d’armes Never Again MSD. Amb el seu impactant discurs enmig d’un silenci sepulcral davant de més de mig milió de persones, el 24 de març del 2018, només tres dies després de l’atac, i en una de les marxes organitzades per aquest grup, es va fer famosa mundialment.

Seguides per tot el món

Greta Thunberg és una noia sueca de 16 anys amb síndrome d’Asperger. Va saltar a la fama a finals del 2018, encara amb 15 anys, quan va deixar d’assistir a l’institut per manifestar-se davant del Parlament de Suècia, durant les vagues estudiantils pel canvi climàtic. La seva ponència en un esdeveniment tan visible –i viral– com la xerrada TEDx Estocolm, al novembre, la va catapultar als mitjans i va passar a ser coneguda –i reconeguda– mundialment per aquells que lluiten contra l’escalfament global. Només un mes després, va realitzar un discurs en el marc de la COP24 (conferència de l’ONU sobre el Canvi Climàtic, a Polònia). Tot va començar amb reunions, els divendres a la tarda al sortir de l’institut, amb altres desenes de joves adolescents, avui milers en diferents països, que es troben i s’autoorganitzen per assistir a actes i/o manifestacions a les portes dels seus respectius parlaments o per preparar la vaga escolar mundial que tindrà lloc aquest divendres, 15 de març.

Però ¿què és el que tenen en comú aquestes joves? ¿Per què són seguides a tot el món i per què molta gent s’hi veu representada i vol seguir-les?

Mostren coratge. Davant els talibans, davant els ‘lobbies’ d’armes, davant el sistema establert. Es converteixen en exemples vius de la lluita i la rebel·lia, de l’intent de canviar les coses. La gent vol tenir la seva capacitat i valentia. No tenen por.

Audàcia. Són joves, gairebé nenes, però tenen la capacitat d’intentar canviar coses que semblen impossibles. Van en gran, i lluiten per aconseguir-ho. Aquesta audàcia és contagiosa. Una força desafiadora per lúcida.

Dones. Que totes tres siguin dones les converteix també en símbol de lluita, de no deixar-se trepitjar, i d’entaular, probablement, més batalles que adolescents d’un altre gènere.

Històries. Cadascuna té la seva pròpia història. Una història que reforça el seu esforç i el seu activisme. És completament coherent amb el que són i amb el que fan. La seva identitat és, també el, seu missatge. Les seves (breus) biografies vitals són testimoni i credibilitat.

Discurs. El seu discurs és clar i punyent. Diuen coses que tothom sap, però que ningú sol –ni vol, sovint– sentir. Això converteix el seu missatge en una cosa poderosa, escoltada i compartida.

Denúncia contra els adults. Són els adults que, durant desenes d’anys –o segles– no s’han atrevit a canviar les coses. Aquests adults són els culpables, i ho són perquè amb les seves decisions estan llastant el futur dels més joves.

Mobilització. No es queden en les paraules. Són les primeres a assistir a tota mena d’actes per fer-se escoltar. Sense aquest exemple, res seria possible. La seva mobilització és creativa, digital, artística i descentralitzada.

Aposta per la imatge. Xarxes socials, imatges i vídeos. Es tracta de tenir visibilitat i compartir-la en altres cercles de joves. Totes tres ho saben i saben utilitzar-les. D’aquí ve també la seva força: viral, global, moral.

Consciència i compromís

Notícies relacionades

Causes. És temps de causes i no de cases polítiques. Mahala, per l’educació; Emma, contra les armes; Greta, pel clima. Les seves idees són transversals i globals. Mobilitzen des de la consciència i el compromís, no des d’una proposta ideològica clàssica i previsible.

Els líders del demà ja no esperen el seu torn. Són els nostres fills i els nostres nets, i venen a fer la feina que no hem fet nosaltres. A Espanya, alguns dels seus noms són Lucas, Ander i Roger, els primers de molts a unir-se al moviment Youth For Climate que avui s’estén pel país i comença a arribar a les institucions. La revolució adolescent ja és aquí i la veurem en acció divendres en la vaga pel clima que es promou a escala global. Després del 8-M, el 15-M pel planeta. Idus de març.