Puigdemont assegura que tornarà a Catalunya si pot recollir l'acta d'eurodiputat

Afirma que no necessita recollir l'acta a Madrid per ser diputat al Parlament europeu

Condiciona un eventual recolzament a Sánchez després de les generals al dret d'autodeterminació

zentauroepp47298181 puigdemont190312085850

zentauroepp47298181 puigdemont190312085850 / Francisco Seco

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ha afirmat que si és elegit eurodiputat podria accedir a l’acta de parlamentari europeu sense necessitat de desplaçar-se davant de la Junta Electoral Central a Madrid, i en aquest cas tornaria a Catalunya ja que disposaria d’immunitat com a eurodiputat amb el vistiplau del Parlament europeu.

 Puigdemont ha afirmat que està "analitzant" com accedir a l’acta d’eurodiputat si és elegit en els comicis de maig i ha assegurat que no és incompatible ser diputat al Parlament i candidat al Parlament europeu. "No necessàriament", ha contestat a la pregunta de si ha d’anar a Madrid a recollir l’acta d’eurodiputat si és elegit en aquests comicis. L’expresident s’ha acollit al reglament del parlament europeu. Respecte a la necessitat de recollir la seva acta davant de la Junta Electoral Central a Madrid ha dit que "no és una cosa física, i hi ha precedents que no ha sigut així". I ha esmentat que al Parlament es pot accedir a l’acta de parlamentari firmant un document. "L’última paraula la té Europa, no la Junta Electoral Central", ha afegit, i ha remarcat que si disposa de l’acta disposaria d’immunitat a tota la UE, amb la qual cosa ha anunciat que tornaria a Catalunya "tret que l’Estat s’arrisqui que li apliquin l’article d’expulsió de la UE" per vulnerar la legislació comunitària.

Avisos a Sánchez

D’altra banda, Puigdemont ha posat com a condició de la possible decisió de JxCat de donar suport a Pedro Sánchez davant d’una futura investidura al Congrés després de les eleccions generals, que "és possible dialogar amb un Govern que accepti el principi que Catalunya té dret a l’autodeterminació, hem de fer una reunió amb partits democràtics, amb un relator independent, que pari la repressió".

Sense autocrítica

Lluny de fer autocrítica sobre les formes amb què s’ha actuat en l’elaboració de les llistes electorals per la seva part en relació amb el PDECat, Puigdemont afirma que el partit n’ha sortit reforçat i ha donat exemple: "El PDECat ha donat un exemple de reforçament democràtic, de dos consells nacionals en una setmana, això reforça les decisions" del partit, un partit que ha deixat clar que s’ha vinculat a un espai més ampli, com ha descrit JxCat.

Sobre els Mossos i l’1-O

Notícies relacionades

Puigdemont ha sortit al pas de les declaracions de comandaments dels Mossos d’Esquadra, en el judici del Suprem, sobre els riscos de violència si se celebrava el referèndum de l’1-O. "No van dir que hi hauria una escalada de violència sinó que tenien el deure d’analitzar tots els riscos i fan la seva feina, de les declaracions dels responsables dels Mossos es desprèn que és un cos professional", ha al·legat. "El Govern estava amb la convivència ciutadana i els Mossos són un factor essencial", ha afegit. L’expresident s’ha queixat de la "injustícia" de no haver pogut declarar en el judici del Suprem. "No van acreditar que hi hauria escalada de violència", ha insistit sobre el que van advertir els comandaments dels Mossos.

Els llaços

Puigdemont, d’altra banda, ha criticat la decisió de la Junta Electoral que el Govern retiri els símbols grocs en edificis públics de cara a les eleccions generals del 28-A. No ha aclarit si el president Torra hauria d’acatar una decisió que ha qualificat d’"arbitrària i polititzada" i ha suggerit que potser l’Estat pretén utilitzar aquesta situació per a "la construcció d’un altre cas per desobediència" respecte a Torra.