Editorial

Rumors d'ajornament del 'brexit'

Theresa May torna a intentar guanyar temps, però no sembla que n'hi quedi gaire

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46058953 may parlamento181204100026

zentauroepp46058953 may parlamento181204100026 / Jessica Taylor

El ‘brexit’ va camí de convertir-se en la història interminable. Un ajornament de la data de sortida és molt possible, però mentrestant els efectes negatius de la incertesa se sumaran al desconcert polític i econòmic existent. Theresa May sotmetrà a votació per segona vegada el seu pla de divorci de la UE no més enllà del 12 de març. Considerant que la data per a la sortida és el 29 de març, no sembla que quedi gaire temps per completar el procés legislatiu.

El president del Consell Europeu Donald Tusk no descarta la pròrroga, però ha de ser Londres qui la demani. La primera ministra vol esgotar el temps seguint la seva estratègia utilitzada fins ara. L’objectiu de la dilació és evitar més mals al si del seu partit, que ha vist l’abandonament recent de diversos diputats. I també capgirar l’espectacular i històrica derrota que va patir a la Cambra dels Comuns quan va sotmetre per primera vegada a votació el seu pla pactat amb Brussel·les i va ser derrotat per 230 vots.

El possible ajornament, o un hipotètic segon referèndum com es plantegen ara els laboristes, planteja una complicació per a la UE considerant que el 26 de maig hi ha eleccions al Parlament Europeu. Des de la Unió s’afavoreix l’existència d’un compromís entre conservadors i laboristes per a l’aprovació de l’acord, cosa que, donada la rellevància del divorci, havia d’haver sigut el punt de partida. Que sigui el d’arribada després de tants desacords i enfrontaments revelal’alta toxicitat d’una decisió basada en l’engany i en la política de vol gallinaci.