Anàlisi

El PSOE parteix amb avantatge

L'enquesta del GESOP situa bé Sánchez, però la campanya serà clau, especialment quan hi ha una gran volatilitat de vot i noves opcions polítiques que sedueixen una part de l'electorat

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46987826 graf8245  sevilla  espa a   16 02 2019   el presidente del g190216172753

zentauroepp46987826 graf8245 sevilla espa a 16 02 2019 el presidente del g190216172753 / Raul Caro

Entrem en una contesa electoral d’alta tensió, provocada en gran manera pel conflicte català i les seves derivades. Les últimes dues setmanes han sigut d’alt voltatge, amb el diàleg entre el Govern central i la Generalitat trencat, els Pressupostos tombats i l’inici del judici al procés. És en aquest context en què s’ha fet l’enquesta, en un clima emocional crispat en els diferents fronts, encara que, sense cap mena de dubte, en els més extrems. És una dada a tenir en compte, ja que els esdeveniments i el desenvolupament de la campanya portaran alguns canvis i, sens dubte, matisaran algunes de les conclusions actuals.

En qualsevol cas, el PSOE apareix ben situat per ser el partit guanyadorPSOE i amb més escons. Pedro Sánchezés el candidat preferit per ser president, el socialista és el partit estatal amb mésfidelitat de voti, a més, d’una manera o d’una altra, rep sufragis de tot l’espectre polític, significativament també de l’abstenció, factor que pot ser decisiu en els resultats finals d’aquesta formació. La coalició Units Podem presenta més debilitat, amb un electorat més indecís i amb només el 40% dels seus votants decidits a repetir el vot per a aquesta formació, mentre que més d’una quarta part d’ells simpatitzen ara amb els socialistes.

Notícies relacionades

A la dreta, els votants estan més mobilitzats, però també més dividits. L’aparició de Vox ha deixat fora de combat, almenys de moment, les expectatives que mesos enrere tenien tant Ciutadans com el PP. De fet, sorprèn que en intenció directa de vot hi hagi menys de tres punts de distància entre el més citat (el PP amb 11,5%) i el menys (Vox amb 8,8%). Tant el PP com Ciutadans presenten una fidelitat de vot per sota del 50% i un fort transvasament cap a Vox. El PP li podria cedir al voltant d’una quarta part del seu electorat, mentre que Ciutadans, al voltant del 15%. Els votants de Vox són més radicals que els votants del PP o Ciutadans en el tema català, que és possiblement el factor de més rellevància a l’hora d’explicar aquesta fragmentació. Al voltant del 20% dels seus respectius electorats advoca peldiàleg amb les forces independentistes abans que per l’aplicació del 155. En canvi, entre l’electorat de Vox pràcticament és unànime la petició del 155. També és de destacar que més del 70% dels votants de Vox són homes.

La situació de partida afavoreix de forma clara Sánchez per guanyar les eleccions. No obstant, l’escenari és lluny de la majoria folgada que li permeti governar sense la necessitat d’amplis pactes. La dreta dividida aconsegueix més vots, però no la majoria absoluta dels escons, amb la qual cosa li resultaria impossible un pacte a l’andalusa. Queden per davant dos llargs mesos per veure com els partits organitzen les seves respectives campanyes i la seva incidència en l’opinió pública. Sabem, com ens ha mostrat l’últim cicle electoral, que les campanyes són cada vegada més importants, especialment quan hi ha una gran volatilitat de vot i noves opcions polítiques que sedueixen una part de l’electorat.