Editorial

Alerta de l'OIT per la precarietat laboral

Les administracions han de combatre l'excessiva temporalitat a Espanya

1
Es llegeix en minuts
precariedad-femenina

precariedad-femenina / FERRAN SENDRA

Bufen mals vents per a l’ocupació a Espanya. Tot i que l’atur no arriba a les taxes dels anys de la Gran Recessió, no pot afirmar-se que les condicions dels treballadors hagin millorat al mateix ritme que l’economia. Laprecarietat laboral, que va guanyar terreny amb l’excusa de la crisi, continua instal·lada al nostre país. Per això, ara que Europa entra en un escenari de desacceleració econòmica, l’alerta de l’Organització Internacional del Treball (OIT) sobre l’excessiva temporalitat a Espanya cobra una especial rellevància.

En el seu últim informe, l’OIT estima que l’atur (actualment, al voltant del 14,5%) seguirà baixant a Espanya, però aquest augment de treballadors ve per la porta petita, ambcontractes temporals o a temps parcial. La gran majoria d’aquests eventuals, a més,ho són de forma involuntària, ja que gairebé 9 de cada 10 preferirien un contracte indefinit. Aquesta precarietat laboral afecta sobretot dones (fet que amplia labretxa de gènere) i joves, cosa que genera unes desigualtats salarials que es tradueixen en desigualtats socials.

La proliferació dels contractes precaris no és acceptable en una economia que registra augments del PIB trimestre rere trimestre. Les administracions han de ser especialment vigilants contra els abusos empresarials i marcar bé les línies vermelles dels drets dels treballadors, sobretot ara que el creixement econòmic comença a mostrar símptomes de frenada.