LA CLAU

«El relator"

La crisi descomunal que s'ha muntat en relació amb la figura del "relator" dona compte de l'aversió del PP i Cs a qualsevol mesura política que pugui fer olor de diàleg polític

1
Es llegeix en minuts
mediador

mediador

La crisi descomunal que s’ha muntat en relació amb de la figura del “relator” dona compte de l’aversió del PP i Cs a qualsevol mesura política que pugui fer olor de diàleg polític. Encara més a les portes del judici als líders independentistes i a pocs dies de la votació al Congrés dels pressupostos, que, si tiren endavant, donarien una passarel·la a Pedro Sánchez per esgotar la legislatura.

La figura del “relator” consistiria en una mena de notari o secretari amb capacitat de coordinació d’una taula de diàleg de partits polítics a Catalunya, res a veure amb un mediador de conflictes a l’estil de l’ONU.

Tot i que en cas que s’hagués proposat un mediador al conflicte, també sorprendria l’escàndol que s’ha organitzat, ja que hi ha precedents propers de mediació impulsats pel PP que no van trencar Espanya. 

Mariano Rajoy va acceptar la mediació del ‘lehendakari’ Iñigo Urkullu (nom que sona ara com a "relator") perquè intentés convèncerCarles Puigdemont de frenar la DUI i convocar eleccions i també va acceptar la del dirigent històric de Unió Joan Rigol amb Artur Mas per suavitzar el xoc institucional al voltant del 9-N.

L’enrenou que s’ha generat obeeix més aviat al fet que el PP i Cs continuen negant-se a assistir a qualsevol fòrum de debat polític sobre el conflicte de l’Estat amb Catalunya. I, de fet, s’anticipen a la possibilitat d’una taula de partits polítics sobre Catalunya a nivell estatal en què poguessin participar, com ha demanat Elsa Artadi, el PSOE i Podem. Una possibilitat que encara està a la cuina, però que podria tenir sentit per als socialistes.

Notícies relacionades

La decisió de crear la figura del "relator" no està exempta de riscos per al PSOE. No només per la guerra iniciada per Pablo Casado i Albert Rivera que recorda la que es va declarar amb la recollida de firmes en contra de l’Estatut, sinó perquè dins de les files socialistes també ha generat rebuig.

A més, no queda clar que els partits independentistes vegin suficient el gest de Sánchez per retirar les esmenes a la totalitat als pressupostos. I ni tan sols està clar que des de les files independentistes vulguin realment diàleg. Un "relator" sense relat.

Temes:

PSOE