idees

L'Any Brossa depèn d'uns quants

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46587552 barcelona  21 5 97   sociedad  arte y cultura   joan brossa 190117184525

zentauroepp46587552 barcelona 21 5 97 sociedad arte y cultura joan brossa 190117184525

Joan Brossa és sense dubte un dels artistes catalans i europeus més significatius del segle XX. És probable que hàgim fet tard per planificar el seu any com es mereix. Les institucions necessiten molt de temps per programar. És de témer que al final no traspassi gaire el cercle dels iniciats i els entusiastes i que es perdi una oportunitat d’or per donar a conèixer al gran públic l’obra d’aquest avantguardista universal i alhora popular. Si Brossa és un desconegut és perquè ha sigut ignorat pels que haurien de divulgar-lo.

Si un parell de dotzenes de persones situades en llocs clau es proposen divulgar la seva obra, el poeta abandonarà l’anonimat

Notícies relacionades

No cal pressupost sinó implicació. És per això que l’èxit de l’Any Brossa no dependrà tant de la feina, per descomptat que magnífica, del comissari Manuel Guerrero i els seus col·laboradors, com d’unes quantes dotzenes de persones. Dels directius de TV-3, de Catalunya Ràdio, de TMB, dels FGC, que haurien de recordar com van col·laborar amb l’Any Espriu o amb l’Any Llull. L’Any Brossa depèn de la directora del CCCB, del director del MNAC, els directors del MACBA, del TNC, del Lliure, del comissionat de Cultura de l’Ajuntament, etcètera. Si un parell de dotzenes de persones situades en llocs clau, o només que fossin sis o set, es proposen divulgar la seva obra, Brossa abandonarà l’anonimat. Si no és així, més frustració, més banalització dels continguts, menys rigor entre nosaltres i més marginalització de la cultura no subordinada.

No cal pressupost sinó imaginació i ganes d’aprofitar possibilitats: banderoles municipals amb poemes audiovisuals, que es podrien reproduir també a les pantalles del transport públic. Sessions Brossa als clubs de lectura de les biblioteques. Jornades Brossa a la Setmana de la Poesia. Eslògans de Brossa difosos per Òmnium i poesia política de Brossa per l’ANC. Els editors, més enllà de les obres completes, haurien de posar a l’abast el Brossa essencial, el que arriba a tot el món, en reedicions de butxaca. Això i mil coses més. Depèn d’uns quants.

Temes:

Joan Brossa