Al contraatac

Incomplir

És prioritari que el Govern tramiti la llei que va proposar perquè els abusos a menors no prescriguin

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp44933152 madrid   07 09 18    isabel celaa  portavoz del gobierno  y 180907135614

zentauroepp44933152 madrid 07 09 18 isabel celaa portavoz del gobierno y 180907135614 / JOSE LUIS ROCA

L’altre dia vaig tenir la sort de coincidir amb el pianista James Rhodes. Després d’interpretar dues peces meravelloses (‘Melodia de l’òpera Orfeu de Gluck’ i l’‘Adagi del Concert a Re menor’, escrit per a oboè per Marcello i que Bach va traduir al teclat) va parlar al programa ‘La Sexta Noche’ sobre la importància de la música a l’educació dels nostres fills.

En diverses ocasions Rhodes ha explicat la seva història d’abusos infantils i de com va trobar una motivació entre les tecles del piano, cosa que literalment li va salvar la vida. El seu pas i estada a Espanya ha fet que s’involucri públicament a diferents causes i una de les últimes ha sigut exigir la tramitació d’una llei perquè els abusos a menors no prescriguin. És un canvi que ens fa millors. I que ens protegeix dels monstres. Sembla realment sorprenent que un delicte tan greu i que costa tant identificar i denunciar pugui quedar enterrat pels terminis de les normes.

Protecció integral de la infància

A més, aquests dies l’organització Save The Children ha fet una nova crida al Govern perquè compleixi les seves propostes en matèria d’infància. El mateix Executiu, al Llibre Vermell dels Pressupostos 2019, prometia des del Ministeri de Sanitat: “La protecció de la infància és una prioritat. L’abast de la violència contra la infància al nostre país, l’opacitat d’aquests comportaments i les seves conseqüències obliguen a impulsar l’aprovació urgent de la llei de protecció integral davant la violència contra la infància”. Qualsevol que llegeixi un text tan contundent pot donar per fet que el tema és una prioritat.

Notícies relacionades

I em pregunto què ha passat després. ¿S’ha tramitat amb urgència el text? Perquè la realitat és que fa una setmana van acabar els terminis legals per qualificar el projecte d’“urgent” i l’organització creu que la seva aprovació ja perilla en aquest primer període de sessions del Congrés i que si es continua ajornant pot quedar fora d’aquesta legislatura.

¿Per què és important dotar d’un recurs legal aquest àmbit? Entre altres coses, perquè aquesta llei permetria que no prescriguin els delictes com demana Rhodes. Però també perquè hi ha una aposta per la formació en drets i protecció de la infància a diferents àmbits i, per exemple, eines de combat a internet per augmentar la protecció dels més petits. No obstant, com recorden les organitzacions que hi han estat fent aportacions, faltarien més mitjans per a jutjats especialitzats, com ja s’ha aconseguit amb la violència de gènere. Però cap d’aquestes mesures es posaran en marxa si es retarda més la decisió de l’Executiu... un Govern que d’aquí a uns mesos pot estar a la Moncloa. O no.