La indústria editorial

Sector dels llibres: cal un replantejament

Davant del tancament de llibreries, sempre surten les excuses de la imbatibilitat d'Amazon a l'hora de servir els llibres i la de com les noves plataformes d'entreteniment acaparen el temps que abans dedicàvem a la lectura

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40891238 cultura171122175007

zentauroepp40891238 cultura171122175007 / Chema Moya

Tanca la llibreria saragossana Portadores de Sueños. Aquest tancament, que seria un més a afegir la llista, presenta un matís novetós: Portadores de Sueños és –o era ja–una llibreria postcrisi, d’aquelles que establien el que s’ha definit com el nou model de negoci que aposta tant pel comerç de proximitat com per un calendari d’activitats que juga igualment amb una idea d’apropament: el dels autors als lectors.

Davant del tancament de llibreries, sempre es fan servir les excuses de la imbatibilitat d’Amazon a l’hora de servir els llibres i la de com les noves plataformes d’entreteniment acaparen el temps que abans dedicàvem a la lectura; motius tots dos buscats fora del funcionament del propi sector.

Els propietaris de Portadores de Sueños parlen aquests dies també de la dificultat de mantenir un bon fons de llibres. Tots aquells llibres que veieu als prestatges de les llibreries són exemplars que tal com surten són restablerts deixant-li al llibreter un benefici de només el 30% del seu PVP. Si compreu, per exemple, una edició de butxaca de 'La metamorfosi', de Kafka, el llibreter guanyarà 2,68 euros que invertirà en tornar a demanar-ne un altre exemplar pel qual, si ningú no el compra en els mesos següents, haurà de pagar 6,26 euros.

Notícies relacionades

Un bon fons és el que fa una bona llibreria i una bona llibreria és aquella a la qual els lectors hi tornen sabent que hi trobaran ‘La metamorfosi’ sense haver d’esperar els dos dies que trigaria a arribar-hi si no hi fos. Sovint es dona però, per part d'editors i distribuïdors, prioritat al pic immediat de vendes que pugui proporcionar una novetat en un moment determinat, cosa que depèn de factors tan incerts com que molts mitjans se'n facin ressó o que corri la veu entre el públic.

Un dels motius pels quals les llibreries, incloses les de nova fornada, tanquen (i aquest cas de Portadores de Sueños no serà el darrer) ve, no d'Amazon ni de les noves formes d’entreteniment, sinó de dins del sector mateix, i no es solucionarà fins que no hi hagi un replantejament de tot plegat.

Temes:

Llibreries