LA CLAU

Examen de consciència

El documental de Netflix retrata l'escàndol dels abusos sexuals a menors en escoles religioses, en el que la Generalitat es renta les mans

1
Es llegeix en minuts

Netflix acaba d’estrenar el documental ‘Examen de conciencia’, dirigit pel cineasta Albert SoléAlbert SoléLa sèrie retrata en tres capítols el ‘modus operandi’ dels pederastes que, sota la capa protectora de diferents ordres religioses, han abusat sexualment durant dècades de qui sap quants menors. Esgarrifa el testimoni de les víctimes que, malgrat les greus seqüeles patides, sent ja adults s’han atrevit a exorcitzar els seus fantasmes i trencar el mur del silenci. 

El treball amplia el focus a partir de les profuses investigacions dels abusos en les escoles dels Maristes, desenvolupades en EL PERIÓDICO pel periodista Guillem Sànchez amb Jesús G. Albalat i María Jesús Ibáñez. Gràcies a la ràpida prescripció d’aquests delictes a Espanya –que el Govern vol ampliar–, de la dotzena de docents denunciats per desenes de víctimes només un, el confés Joaquim Benítez, acabarà al banc dels acusats.

Notícies relacionades

El documental de Solé no només confirma que les pautes de conducta de tots els depredadors sexuals són comunes, sinó que també són anàlogues les estratègies d’encobriment de les organitzacions a les quals pertanyen: evitar les denúncies davant la justícia ordinària, relativitzar els pecats del pederasta i, en cas de reincidència, traslladar-lo a un altre centre docent, ja sigui a Espanya o a Llatinoamèrica, amb plena llibertat per persistir en les seves atrocitats sobre menors innocents. D’altra banda, queda confirmada la indolència del Vaticà davant d’aquest escàndol d’abast mundial. "L’Església és l’ocupadora de violadors de nens més gran", resumeix l’activista i víctima Peter Saunders.

Escoles subvencionades

Capítol a banda mereix l’actitud de les autoritats civils. Ara sabem que també a Montserrat es van ocultar els abusos d’un monjo ja mort. Però la Generalitat no ha dit aquesta boca és meva, com tampoc ho va fer en el cas dels Maristes: va arrossegar els peus per personar-se en la causa judicial i ni tan sols demana comptes a les seves escoles concertades, que subvenciona amb els diners de tots. El president i els socis del Govern també haurien de fer examen de consciència.