Anàlisi

Trump irromp a Veneçuela

S'haurà de veure si el precipitat anunci del president dels EUA de reconèixer Guaidó és el toc de mort del règim de Maduro o un baló d'oxigen

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46597588 file photo  u s  president donald trump talks to reporters a190118123835

zentauroepp46597588 file photo u s president donald trump talks to reporters a190118123835 / Jim Young

L’arribada de Donald Trump a la presidència dels EUA va generar múltiples incògnites sobre quin podria ser la seva política respectede l’Amèrica Llatina, ja que a la seva campanya només s’hi va referir a través de la deportació delsllatins sense papers i de la construcció d’un mur a Mèxic. Fora d’això, no va donar ni una pista sobre quina seria la manera de relacionar-se amb els règims polítics de la regió, ni la manera en què "defensaria" els interessos nord-americans.

En aquest sentit la política exterior de Trump cap a l’Amèrica Llatina ha sigut la mateixa que va traçar George W. Bush: prioritzar la relació amb els països llatinoamericans segons la seva proximitat geogràfica i estratègica, i sempre des d’una lògica bilateral i de supremacia. Dit això, els dos únics temes que estaven clars eren la seva voluntat de revertir les iniciatives aperturistes de Barack Obama respecte de Cuba i la seva oberta animadversió amb el règim de Veneçuela. Una animadversió que, no obstant, no tenia estratègia elaborada ni pla concebut.

Amb aquest elemental full de ruta Trump va irrompre aquest dimecres amb una notícia de gran transcendència internacional, el reconeixement de l’opositor Juan Guaidó, actual president de l’Assemblea Nacional, com a president legítim de Veneçuela. Aquest reconeixement, anticipat hores abans pel vicepresident nord-americà, Mike Pence, arriba després que Guaidó s’autoproclamés president interí i esclatessin protestes contra Maduro a tot el país i a moltes ciutats de l’exterior.

Anunci de transcendència o 'fake news'

Notícies relacionades

Però aquesta declaració deixa obertes moltes qüestions: ¿Què pot significar en el concert internacional que els EUA reconeguin un president que no és l’oficial? ¿Com reaccionarà a aquesta actitud l’Organització d’Estats Americans, la UE, Rússia o la Xina? ¿Es pot generar una disputa en el si de la comunitat iberoamericana? En altres paraules ¿Veneçuela es convertirà en una nova Cuba o l’anunci de Trump és un fake news de la qual s’oblidarà tothom d'aquí pocs dies? Ningú pot respondre, ja que encara no se sap què significa el reconeixement de Guaidó com a president per part de Washington i fins on es vol portar aquesta decisió que –com moltes altres que ha pres Trump– sembla ser una mica precipitada

És cert que amb l’arribada de Nicolás Maduro, el 2013, i amb la caiguda del preu del petroli el règim bolivarià va començar a flaquejar, i que actualment només el recolzen una minoria d’irreductibles i els qui mantenen vincles lucratius o de favor amb ell. També és veritat que en els últims anys el Govern veneçolà ha tingut múltiples crisis migratòries, ha enfrontat soroll de sabres en el si de les Forces Armades, ha incrementat la repressió als carrers i ha hagut de canviar les regles del joc institucional per mantenir-se en el poder. I que fins i tot durant aquests últims dies han esclatat protestes en barris populars que en altre temps van ser bastions chavistes. Tot això, sens dubte, són mostres de la debilitat del règim. El que no sabem és si en aquesta conjuntura en la qual l’oposició nacional i internacional estaven tornant a ressorgir i començaven a coordinar-se, les declaracions de Trump suposen el cop de mort del règim de Maduro o un baló d’oxigen.