Editorial

Trump dona aire a l'Estat Islàmic

El cas sirià evidencia la incapacitat del president per tenir una visió global dels problemes de seguretat amb origen al Pròxim Orient

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46569843 this frame grab from video provided by hawar news  anha  the190116141409

zentauroepp46569843 this frame grab from video provided by hawar news anha the190116141409

Els atemptats a Manbij (Síria)Síria i a Nairobi (Kenya)Kenya confirmen els pitjors presagis sobre la derrota del’Estat Islàmic i, alhora remarquen la frivolitat de Donald Trump al donar per conclosa la missió de desmantellament de l’ISIS. Els que van advertir el president que marxar de Síria és un error han de guardar en la memòria l’optimisme de George W. Bush quan el maig del 2003 va considerar complerta la missió a l’Iraq, un país que 16 anys després continua transitant pel fil de la navalla. Aquests assessors són els mateixos sabedors que a ulls d’una part considerable de l’opinió pública és tan indefensable promoure la guerra com donar-la per conclosa quan encara hi ha pistoles fumejants. Perquè la marxa nord-americana de Síria no només deixa a la milícia kurda, administradora de Manbij, a compte dels designis de Turquia, sinó que potser permet reactivar els gihadistes en territori sirià, a les restes d’un califat aparentment agònic, però que segueix en guerra declarada contra tot el món.

La dimissió de Jim Mattissecretari de Defensa fins que Trump va anunciar la retirada de Síria, i la desorientació dels generals davant d’una decisió extemporània del comandant en cap, posen una vegada més de manifest la incapacitat de la Casa Blanca per tenir una visió global dels problemes de seguretat amb origen al Pròxim Orient. Tret que tot es degui en última instància a l’aïllacionisme i a l’unilateralisme que tan assíduament practica el president.